Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно прие във

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно прие във
Коментари Харесай

ВСС прие оставката на Калоян Топалов и отказа да го награди

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) единомислещо одобри във вторник оставката на ръководителя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Тя влиза в действие на 2 октомври, ден преди да изтече мандата на Висш съдебен съвет в сегашния му състав.

Членът на правосъдния съвет Калин Калпакчиев предложи Калоян Топалов да бъде награден със златен почетен знак от Висш съдебен съвет поради добре свършената работа. Шефът на Софийски градски съд пое институцията в доста тежко положение след скандалния мандат на фамилната другарка на Цветан Цветанов Владимира Янева.

Калин Калпакчиев сподели, че Калоян Топалов е показал " висок професионализъм, висок морал и образцово си е извършил служебните отговорности ". Той регистрира, че подалият оставка правосъден шеф е направил цялостна промяна в администрацията на градския съд, работил е под непрекъснат напън, а десетките инспекции на Висш съдебен съвет единствено за потвърдили, че съдът се реформира вярно. Според него неналичието на поддръжка от правосъдния съвет е една от аргументите за оставката на Калоян Топалов.

Предложението беше подкрепено от Юлия Ковачева:

" Усилията, които Топалов постави, заслужават възторженостти. Всички инспекции демонстрираха, че съдът работи добре. Висшият правосъден съвет му дължи оценката, доколкото не съумя да отбрани името на съда и ръководителя му от обществените нападки ", сподели тя.

Предложението за даването на премия предстоящо среща отпора от отиващия си ръководител на на Върховният административен съд Георги Колев, който е част от болшинството във Висш съдебен съвет. Той сподели, че Топалов не трябва да бъде награждаван, тъй като не е изкарал цялостен мандат на позицията. В последна сметка колегията се раздели 5 на 5 гласа и премията бе отказана.

Калоян Топалов подаде оставка на 14 септември, като уточни в молбата си до Висш съдебен съвет персонални аргументи. Той по този начин и не даде приемливо пояснение за решението си. В единственото си изявление след подаването на оставката пред бТВ той сподели, че си потегля, тъй като е извършил всичко, което е заречен и даже повече от това.

Топалов отхвърли появилите се в медиите версии, че напуща управителния пост поради извършен върху него напън или поради водено следствие.

" Изпълних доста повече от концепцията си. Необичайно е, тъй като сме привикнали, когато успееш да се докопаш до пост, да останеш там оптимално дълго. Оттук нататък бихме се трансформирали в правосъдна номенклатура, каквато имаме в тази страна ", разяснява Топалов.

Заедно с него оставка подаде и ръководителката на едно от двете цивилен отделения на съда Биляна Балинова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР