Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с 14 гласа „за“

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с 14 гласа „за“
Коментари Харесай

ВСС избра Калин Баталски за председател на Окръжен съд - Перник

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет с 14 гласа „ за “ единомислещо избра Калин Кирилов Баталски за административен началник – ръководител на Окръжен съд – Перник. Това оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.

Съдия Баталски има над 18 години юридически стаж, от които 17 години в органите на правосъдната власт като арбитър. В интервала 01.09.1998-30.08.1999 година той е правосъден претендент в Окръжен съд - Перник, след което е арбитър реализатор в Районен съд - Радомир.

На 19.10. 2000 година встъпва в служба „ областен арбитър “ в Районен съд – Радомир, а от 03.07.2006 година е негов административен началник. На 01.07.2016 година, след извоюван конкурс той е назначен като арбитър в Окръжен съд – Кюстендил. Като претендент за член на Висш съдебен съвет през 2017 година той завоюва забележителна поддръжка от съдиите в страната.

Съдия Баталски уточни, че е стимулиран да кандидатства за ръководител на Окръжен съд – Перник, въз основа на насъбрания професионален, административен и житейски опит, положителните взаимоотношения с магистратите от този съд, в който е почнала като правосъден претендент, както и от правосъдния регион. Той показва също желанието си за непрестанно рационализиране и професионално развиване.

В показаната Концепция за стратегическо ръководство на Окръжен съд – Перник, претендентът набелязва като цели запазването на постигнатите положителни стандарти в организацията на активността на съда и подобряването им с оглед реализиране на по-високо качество на правораздавателната активност, както и на по-бързо, транспарантно и налично правосъдие; повишение на квалификацията и мотивацията на съдиите и правосъдните служители; възстановяване на облика на съда в обществото и повишение на доверието към правосъдната система.

Въпроси към претендента сложиха Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Атанаска Дишева – членове на Съдийската гилдия и Лозан Панов – ръководител на Върховния касационен съд.

Те желаеха мнението му за ролята на административния началник за отстояване на независимостта на съдиите, подложени на медийни офанзиви, по какъв начин би формирал управнически екип, в случай че бъде определен, каква ще бъде реакцията му, в случай че получи информация за корупционна процедура на магистрат в съда, по отношение на натовареността на съда и употребяваната Система за премерване на натовареността на съдиите, както и за опцията за преструктуриране на съдилища в правосъдния регион на Окръжен съд – Перник.

Кандидатурата на Калин Баталски бе подкрепена от Боряна Димитрова, Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Олга Керелска – членове на Висш съдебен съвет, както и от Георги Чолаков – ръководител на Върховния административен съд.

Те се мотивираха с показаните от арбитър Баталски задълбочено познаване на проблемите в правосъдната власт и визия за решаването им, висок професионализъм и потвърден административен опит, както и персоналните му качества на диалогичен, хуманен и етичен.

Изтъкнати бяха получените от него поддръжка и доверие на магистратите от Пернишния правосъден регион и от цялата страна при в извършената предходната година процедура за избор на членове на Висш съдебен съвет.

Отличени бяха показаната от него идея за ръководство на съда и рационалността на посочените в нея хрумвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР