Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 10 гласа

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 10 гласа
Коментари Харесай

Избраха съдия Мариана Шотева за ръководител на Административ...

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет избра с 10 гласа „ за “ и 2 гласа „ срещу “ Мариана Шотева за административен началник – ръководител на Административен съд – Пловдив. Тя има над 17 години юридически стаж в органите на правосъдната власт. Професионалната ѝ кариера стартира като арбитър в Районен съд – Пазарджик на 04.07.2005 година На 29.07.2019 година встъпва в служба „ административен началник – ръководител “ на Административен съд – Пазарджик, след което е изпълняващ тези функционалности до 14.08.2019 година, от когато и все още е административен началник – ръководител на съда.

Съдия Шотева кандидатства за ръководител на Административен съд – Пловдив, стимулирана от добитите лидерски качества и умения, въз основа на насъбрания професионален опит като арбитър и правист, и като обучител по планове взаимно с НИП, Върховен административен съд, УНИЦЕФ и други. Тя приема като предизвикателство и отговорност да работи за опазване на положителните практики в съда, да способства за тяхното рационализиране и за реализиране на бързо, качествено, заслужено и предвидимо правосъдие, ефикасна и  прозрачна правораздавателна активност и повишение на доверието на обществото в правосъдната система. Кандидатът показва също достиженията на ръководения от нея Административен съд – Пазарджик, и осъществяването на поетите към него задължения. Мариана Шотева подчертава на нуждата от опазване на човешкия запас в съда и увеличение на кадровата обезпеченост с една служба „ арбитър “, поради високата натовареност на реализираната правораздавателна активност. Като съществени цели за развиване на съда тя набелязва обезпечаване на заслужено, бързо, дейно и надеждно административно правораздаване; реализиране на отговорно и транспарантно ръководство на съда; одобряване на административното правораздаване като гаранция за положително ръководство, както и за повишение на доверието на обществото в работата на съда и за въвеждане на електронното правораздаване. За тяхното осъществяване са планувани ограничения като периодически обзор и разбор на основаната вътрешна организация и администриране на работата; усъвършенстване на работните процеси и процедури; създаване на вътрешни правила за тях и разбор на положителни практики. Кандидатът ще работи за възстановяване на професионалната подготовка на съдиите и правосъдните чиновници посредством образования и използване на справедливи критерии и процедури за атестиране. Предвижда се реализиране на мониторинг върху качеството на постановените правосъдни актове, систематичен надзор върху върнатите от касационна инспекция правосъдни актове и разбор на аргументите. Бързината на правосъдното произвеждане тя обвързва със прецизното съблюдаване на законоустановените процесуални периоди по делата, с отговорността на ръководителите на сформира за дисциплиниране на страните в процеса, и за ангажиране на отговорността на юристите и другите участници при безпричинно удължение и корист с процесуалните права.

Към претендента сложиха въпроси Георги Чолаков – ръководител на Върховния административен съд, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска - членове на Висш съдебен съвет, по отношение на кадровата обезпеченост и осъществяването на нейната управническа идея като административен началник на Административен съд – Пазарджик, за мотивацията ѝ да поеме нова отговорност; за работата с Единната деловодно-информационна система на административните съдилища и електронното правосъдие; по какъв начин ще образува управнически екип и въз основа на какви критерии.

Подкрепа за кандидатурата обявиха Георги Чолаков – ръководител на Върховния административен съд, Боян Магдалинчев – представляващ Висш съдебен съвет, Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков – членове на Висш съдебен съвет, като обърнаха внимание, че арбитър Шотева има нужните професионални, етични и управнически качества, и се отличава като деен и съобразителен административен началник. Отбелязани бяха целенасочената ѝ работа за предприемане на строителство на постройка на Административен съд – Пазарджик, умеенето ѝ да работи в екип като основава добър микроклимат, и да реализира уравновесен резултат със своите управнически дейности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР