Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с 9

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с 9
Коментари Харесай

Ивайло Шабански е новият председател на Районния съд в Бяла Слатина

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет избра единомислещо с 9 гласа „ За “ Ивайло Параскевов Шабански за административен началник – ръководител на Районен съд – Бяла Слатина.
Ивайло Шабански има над 25 години юридически стаж в органите на правосъдната власт. В интервала от 1998 година до 2006 година е бил следовател в Следствена работа – Бяла Слатина, а от 03.04.2006 година и към сегашния миг е арбитър в Районен съд – Бяла Слатина, като от 25.06.2020 година извършва функционалностите на административен началник.
Пред членовете на Съдийската гилдия претендентът показа, че главните му цели са последователност в работата на досегашния административен началник, надграждане на постигнатото през годините, затвърждаване на обичайно високите индикатори за качествено и бързо правосъдие, екипност в работата и взаимозаменяемост на чиновниците при осъществяване на функционалностите.
В Концепцията си за стратегическо ръководство арбитър Шабански залага ограничения за „ качествено, срочно, транспарантно и налично правораздаване, развиване на материалната обезпеченост и човешки запаси, елементарен и открит достъп до правосъдна информация, повишение на публичното доверие в работата на съда “. Предвижда се построяването на асансьор, който ще обезпечи достъп на хората в неравностойно състояние до всички етажи на правосъдната палата, а освен до правосъдните зали на първия етаж. Заради установени проблеми при работата в изискванията на епидемиологична конюнктура, се планува в две правосъдни зали да бъдат построени системи за видеоконферентна връзка за разглеждане на каузи с далечен достъп. Коментирани бяха и усложненията, свързани с назначението за правене на психолого-психиатрични и съдебно-техническите експертизи при каузи за делби. Ще продължи одобрената процедура за разбор на месечните информации за работата на съдиите и за делата с изтичащ период, както и за електронен продан на документи сред съда и прокуратурата. С цел възстановяване на взаимоотношението с институциите имащи отношение към активността на съда, ще се организират срещи с Прокуратурата, Районно ръководство – Бяла Слатина, Пробационната работа и юристите. С цел разпространение активността на съда ще бъде провеждан Ден на отворените порти и ще се провежда анонимна анкета за жителите, употребявали предлаганите административни услуги. Обърнато бе внимание и на провеждането на общи събрания, взаимно със съдиите и правосъдните чиновници, за разискване на оферти за възстановяване работата в съда.
Кандидатът отговори на заложените въпроси от ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и членовете на Съдийската гилдия Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, свързани с установените усложнения при осъществяване на каузи с далечен достъп и работата с ЕИСС, подхванатите досега дейности за създаване на асансьор в постройката и персоналната позиция на претендента, по отношение на Модел 4 за промяна на правосъдната карта на съдилищата.
Съдия Ивайло Шабански бе подсилен от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов и от Цветинка Пашкунова, които се позоваха на дългогодишния му стаж като арбитър, положителната му атестационна оценка и чудесно етично мнение. Изтъкнато бе, че той е получил цялостна поддръжка от Общото заседание на съдиите, както и че досегашният административен началник – арбитър Житарска, е дала висока оценка за управителните му умения в интервалите, когато я е замествал. Отчетено бе, че претендентът е наясно с проблемите, свързани с правораздавателната активност и сградния фонд, че има ясни цели за развиване, и е посочил поредност, осигурявайки последователност в управлението на съда, в качеството му на и. ф. административен началник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР