Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Даниела Дончева за

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Даниела Дончева за
Коментари Харесай

Даниела Дончева получи важен втори мандат

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет избра Даниела Дончева за втори мандат като началник на едно от най-важните съдилища в страната - Софийския апелативен съд (САС). Тя беше подкрепена за втори мандат от 9 от членовете на колегията, а единствено двама гласоподаваха " срещу ".

Съдиите от САС преглеждат като втора инстанция делата на съдилищата от съвсем цяла Западна България. След закриването на спецправосъдието САС ще стартира да гледа още веднъж делата за корупция по върховете на властта и най-важните закононарушения, свързани с проведената престъпност.

Даниела Дончева познава задълбочено проблемите на правосъдната система и тези пред апелативните, окръжните и районните съдилища в страната и в Софийския апелативен регион. Управленският ѝ опит способства за основаването и мотивирането на добър колектив, който работи професионално при висока натовареност.

Предизвикателството пред втория ѝ мандат е реализиране на правоприемството на Апелативния профилиран углавен съд, разрешаването на проблемите с високата натовареност на съдиите и кадровата необезпеченост на съда.

Преизбирането на длъжността ѝ ще подсигурява развиването на електронното правораздаване и на нуждата от непрестанно повишение на професионалната подготовка на магистратите и правосъдните чиновници, на продължаването практиката за осъществяване на заседания с магистратите от правосъдния регион и взаимни образования с Националния институт на правораздаването.

Припомняме, че първият мандат на Даниела Дончева съответства с пандемията от COVID-19 и натрапен локдаун. Председателят на САС сполучливо се оправи с режима на работа в изискванията на противоепидемиологичните ограничения както в Апелативен съд София, по този начин и в Съдебната палата. Освен това в къси периоди стартира онлайн лъчение на съвещания по каузи, които съставляват публичен интерес. Така в изискванията на международна пандемия ръководителят на САС сподели, че българското правосъдие не изостава от най-хубавите практики на водещите демокрации.

Приносът на САС за подкрепяне на тълкувателната активност на Върховния касационен съд и за уеднаквяване на правосъдната процедура в правосъдния регион са други положителни практики, които ще бъдат продължени.

От 2016 година съдът работи като пилотен по план в региона на електронното правораздаване - изготвят се електронни копия на всички каузи, постъпващи в съда и се постановяват в електронен тип всички правосъдни актове.

Електронните правосъдни каузи като част от Единния портал за електронно правораздаване съставляват осведомителна система, която дава опция на лицата да прегледат електронните копия на техните правосъдни каузи и да копират обособени документи от делото.

От месец юли 2020 година САС е пилотен съд по повод ЕИСС-Единната осведомителна система на съдилищата.

Това нямаше да е допустимо, в случай че в точния момент не беше сменена напълно остарялата и дефектирала техника в съда като сървъри, компютри, монитори, принтери, скенери и други.

Даниела Дончева поддържа и отварянето на съда към гражданското общество. Редовно се организират дни на отворените порти. Честа процедура са срещите с магистрати от други държави-членки на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР