Съдията от Софийския градски съд Тони Гетов, на когото на

...
Съдията от Софийския градски съд Тони Гетов, на когото на
Коментари Харесай

Съдията, осъдил Цветан Цветанов, си направи отвод за Бойко Борисов |

Съдията от Софийския градски съд Тони Гетов, на който на инцидентен принцип бяха разпределени настояванията за утвърждение за претършуване и изземване, свързани със арестуваните в четвъртък вечерта някогашен министър председател Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарът му Севделина Арнаудова, си е направил отказ, оповестиха от Софийски градски съд.

Мотивите на Гетов са, че е председателствал правосъдния състав, който произнесе неоправдателна присъда против някогашния зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов от 29 май 2014 г. 

" След изговаряне на присъдата, както Бойко Борисов, по този начин и редица други управителни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите лъжи, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство ", написа в разпореждането арбитър Гетов.

Той показва още, че съгласно наредбата не може да се произнесе арбитър, в случай че заради някакви условия има опция да се смята за преднамерен или заинтригуван директно или индиректно от изхода на делото.

През 2014 година арбитър Гетов осъди на 4 година затвор Цветанов поради разстройване на следствието против шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Присъдата обаче падна на по-горни инстанции. Гетов бе изслушан пред етичната комисия на Висш съдебен съвет по негова молба, откакто ГЕРБ го упрекна, че му е оказван напън, с цел да се произнесе с неоправдателна присъда. 

Сега топката отива в арбитър Вера Чочкова, също определена на инцидентен принцип след отвода на Тони Гетов.

, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха арестувани предишния четвъртък вечер по искане на Министерство на вътрешните работи. Тримата бяха изведени от домовете им. В Банкя, където е къщата на някогашния министър председател, се събра съвсем цялото управление на партията и депутати в поддръжка на водача си. Имаше и засилено полицейско наличие.

На другия ден се организира и рядък протест.

Междувременно Министерство на вътрешните работи от ареста.

По-малко от 24 часа след ареста на тримата те бяха.

Стигна се до взаимни обвинявания в неистина сред вътрешния министър Бойко Рашков и прокуратурата. Държавното обвиняване съобщи, че за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова и че в случай че го създадат, ще нарушат закона. Според прокуратурата процесуално-следствени дейности са опорочени, защото те не са били направени от следовател. Освен това СГП смята, че в съответния случай не е била налице и необходимост, която да разреши проверяващ орган да образува досъдебно произвеждане.

Последва среднощен брифинг на премиера Кирил Петков и Бойко Рашков, на който в бойкот, а Рашков изясни, че МВР е употребило правилото на необходимост, с цел да накара държавното обвиняване да работи. 

На другия ден прокуратурата  заради изказванието му, че в преписката по следствието са включени и постановления за привличане като обвинени Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Държавното обвиняване разгласява фотоси от наличието на формалните описи на постъпилите от Групово дело " Национална полиция " в СГП четири тома с материали по досъдебно произвеждане по отношение на тримата.

Вчера за противоположното. Днес Министерство на вътрешните работи отначало вкара настояването за привличане на тримата като обвинени.

В абсурда бе забъркана и Европейската прокуратура. Министерство на вътрешните работи заяви, че и тя ще вземе отношение по въпроса, само че по-късно известието бе изтрито.

Ето какво написаха от Европейската прокуратура през днешния ден:

Европейската прокуратура (EPPO) удостоверява приемането на няколко сигнала от България, съдържащи съществени изказвания за осъществени измами с европейски средства и систематична корупция във връзка с висши обществени чиновници. Разследванията не престават. Повече детайлности няма да бъдат оповестявани, с цел да не се заплашва изходът на следствията. Ако спомагателна информация би могла да бъде оповестена обществено, това ще бъде направено интензивно с позиция от наша страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР