Съдията от Софийския градски съд (СГС) Величка Цанова е предложена

...
Съдията от Софийския градски съд (СГС) Величка Цанова е предложена
Коментари Харесай

Съдии искат бивш конкурент на Владимира Янева да им е началник

Съдията от Софийския градски съд (СГС) Величка Цанова е препоръчана за ръководител на съда. Това е станало на Общото заседание на Софийски градски съд, на което 61 съдии са дали своят вот за издигане на кандидатурата ѝ. Не е имало дали своят вот срещу Цанова, а 14 съдии са се въздържали, излиза наяве от известие на съда.

Величка Цанова беше главният кандидат на Владимира Янева за поста ръководител на Софийски градски съд през 2011 година. Тогава тя не съумя да завоюва конкуренцията и Висшият правосъден съвет се спря на " фамилната другарка " на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Заради избора на Янева арбитър Душана Здравкова , един от създателите на ГЕРБ, в символ на противоречие напусна правосъдната система. Тогава тя съобщи, че " гръбнакът на правосъдната система е пречупен ".

Цанова изгуби конкуренцията от Янева, която по-късно се прочу със записите на " двете каки ", на балотаж, на който четирима членове на Висш съдебен съвет, в началото дали своят вот за нея на първия тур, изненадващо поддържаха другата кандидатура.

След избора на Янева самата Цанова напусна поста на зам.-председател на Софийски градски съд, който заемаше до тогава, и стана редови арбитър. По-късно тя апелира решението на Висш съдебен съвет пред съда в Страсбург с претекст, че изборът е бил непрогледен и нестимулиран, само че евросъдиите тогава не откриха нарушаване на правото на обективен правосъден развой. 

Сега Цанова още веднъж е претендент за поста, който беше овакантен от оставката на Калоян Топалов. Кандидатурата ѝ била показана на Общото заседание на съдиите в Софийски градски съд от арбитър Златка Чолева . Тя стимулирала издигането на колежката си с 11-годишния ѝ стаж в Софийски градски съд. " Тя е умен и диалогичен човек, умее да отстоява независимостта на съда, има уши да чуе проблемите на съдиите и има мощ и храброст да ги позволи. Освен това е честен човек, който има кардинална позиция, която отстоява, даже когато обира персонален негатив ", декларирала Чолева. 

Цанова е вторият претендент за ръководител на Софийски градски съд, откакто при започване на ноември сътрудника ѝ Евгени Георгиев самичък издигна номинацията си. Той беше част от краткотрайното управление на СГС след оставката на Владимира Янева. 

Крайният период за номинации е 13 ноември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР