Съдията от градския съд в Тбилиси Гиорги Аревадзе не уважи

...
Съдията от градския съд в Тбилиси Гиорги Аревадзе не уважи
Коментари Харесай

Грузинският съд не повярва, че Саакашвили е тежко болен и го остави в ареста - Свят

Съдията от градския съд в Тбилиси Гиорги Аревадзе не почете молбата на юристите за освобождение или отсрочване на наказването на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили. Той остава в ареста в клиниката " Вивамеди " в Тбилиси.

Решението провокира отвращение измежду присъстващите на процеса и тези, които чакаха решението на съдията в двора, оповестява Би Би Си. 

" Не чаках друго, тъй като в изискванията, в които живеем, не можеше да има друго решение. Единственият съдружник на тези управляващи е Русия. Това е днешната действителност. Цялото прогресивно човечество е на страната на сина ми ", споделя майката на Саакашвили Киули Аласания. 

Близките на Саакашвили от дълго време са обезпокоени от здравословното му положение и настояват, че то се утежнява, макар че се намира в здравно заведение. Те считат, че преместването на някогашния президент за лекуване в чужбина е единственият метод да се избави животът му.

Адвокатите на Саакашвили подават молба до съда на 1 декември. Те упорстват за освобождението му или за отсрочване на присъдата, като се базират на тежкото му заболяване.

На тежкото положение и диагнозите се базират и интернационалните и грузинските специалисти, разпитани в съда, които са изготвили отчети и са взели участие в разпита на Саакашвили по искане на бранителите му, както и специалистите от групата, основана под управлението на националния бранител за оценка на здравното обслужване на Саакашвили.

Властите настояват, че той получава нужната и навременна здравна помощ и го упрекват, че е навредил на личното си здраве, с цел да провокира освобождението си.

Саакашвили, който към този момент има украинско, а не грузинско поданство, беше арестуван малко след завръщането си в Грузия през есента на 2021 година Тук той е упрекнат в няколко престъпни закононарушения, за две от които е наказан задочно на 6 година затвор.

Нарича себе си " пандизчия на Путин " и счита, че всички обвинявания против него са политически стимулирани.

Изслушването в съда се оказва " цялостна смешка ", написа той на страницата си във фейсбук, като отбелязва, че съдът е повярвал не на група водещи интернационалните лекари, а на специалисти, които съгласно него даже не са си създали труда да го видят.

" Така че в този момент на процедура получих смъртна присъда и ще остана в пандиза с всички неизлечими заболявания и с присъда, която никой по света, с изключение на Русия, няма да признае ", написа Саакашвили на британски език.

Процесът по искане на юристите на Саакашвили продължи съвсем два месеца. Чуждестранни и грузински специалисти, които бяха изготвили мнения и участваха в експертизата на Центъра за съпричастност, поискана от юристите, даваха показания в съда по няколко часа. Те се базират на съществени диагнози, опасности за живота на Саакашвили и нуждата от прехвърлянето му за лекуване в клиника отвън Грузия.

По време на последната си тирада в съда юристът на Саакашвили Шалва Хачапуридзе изброява 47 диагнози , които съгласно него Саакашвили към този момент има. Той отбелязва, че когато някогашният президент е бил изместен в клиниката " Вивамеди ", е имал единствено шест диагнози. Адвокатът споделя, че по време на чуванията са били доказани диагнозите, които дават съображение за освобождението на Саакашвили и за отсрочване на наказването му.

Хачапуридзе означи също, че грузински и задгранични експерти, които са били разпитани в съда, са удостоверили, че Саакашвили е бил интоксикиран с тежки метали и са декларирали, че това е влошило положението му. Въпреки това не е подхванато никакво лекуване, споделя юристът.

Лабораторни проучвания на проби от косата и ноктите на Саакашвили, извършени в Съединени американски щати, както и кръвни проучвания, демонстрират съществуването на тежки метали, в това число живак, в организма му. Американският токсиколог Дейвид Смит стига до заключението, че доста от патологичните признаци и влошеното положение на Саакашвили са резултат от отравяне с тежки метали, което съгласно него е настъпило след задържането на Саакашвили. Той изяснява уврежданията в организма на Саакашвили и развиването на деменция поради тежките метали.

Подозренията за хронична интоксикация се споделят и от други специалисти, които означават, че Саакашвили би трябвало да бъде трансфериран в клиника в чужбина освен за лекуване, само че и за цялостен токсикологичен разбор.

Освен неуточнена деменция, измежду тежките диагнози на Саакашвили е и кахексия (отслабване постоянно срещано при хора с рак - бел. ред.), настояват специалисти и го оповестиха още през декември. Те означават, че след задържането си той е изгубил повече от 40 кг.

Същата диагноза е сложена, въпреки и по-късно, и в клиниката " Вивамеди ". Докато експертите от експертната група и роднините на Саакашвили настояват, че той не може да се храни обикновено, генералният шеф на клиниката Нино Надирадзе разгласи, че той страда от кахексия, тъй като нарочно е избрал нискокалорична диета.

Подобни изказвания направиха и представители на управляващите. Министърът на правораздаването Рати Брегадзе разгласи, че Саакашвили се храни изборно с нискокалорична храна и постоянно не съблюдава лекарските наставления, за което държавните органи и лекарите не могат да носят отговорност.

" Министерството на правораздаването, специфичната пенитенциарна работа, здравното заведение и обособените лекари не могат да бъдат държани виновни за самонаранявания, в това число за неспазване на медицински наставления ", съобщи министърът.

Заключенията на задграничните и грузинските специалисти не убеждават управляващите и представителите на специфичната пенитенциарна работа. Пред съда нейният представител Ника Абрамишвили бе безапелационен, че Саакашвили получава съответно лекуване във водеща клиника.

" Нито един от разпитаните очевидци не съумя да даде справедливи доказателства, които да потвърдят невъзможността за лекуване в системата. Това, че наказаният не желае да изтърпи присъдата си и се тормози, е естествено. Трудно е да си представим човек, на който наказването доставя наслаждение ", споделя той.

Според него мнението на Центъра за съпричастност се основава на догатки и отзиви, а създателите му са се пробвали да заблудят обществеността и съда. И добавя, че съдът би трябвало да се концентрира върху отчета на Националното бюро за експертизи на Леван Самхараули, който те са поискали, и върху документите на клиниката " Вивамеди ".

Нито един от тези документи не удостоверява болести, които биха могли да бъдат съображение за освобождението на Саакашвили от пандиза, показва Абрамишвили. Той изрази съмнение към осъществените лабораторни проучвания, като в същото време означи, че равнищата на тежки метали в кръвта на Саакашвили не надвишават допустимите правила.

Представители на Единното национално придвижване - партията, основана от Саакашвили, проведоха митинг пред дома на грузинския министър-председател Иракли Гарибашвили след оповестяването на правосъдното решение.

Председателят на партията Леван Хабеишвили декларира, че групировката минава към ексклузивен режим на работа и няма да взе участие в парламентарния живот. Той акцентира, че представителите на партията ще се срещнат с интернационалните сътрудници, с цел да засилят натиска върху грузинските управляващи.

В последно време от интернационалните трибуни зачестиха апелите за освобождение на Саакашвили и съмненията, че третият президент на Грузия е политическа жертва. " Животът на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили е в заплаха ", " Грузинските управляващи носят цялостна отговорност за здравето му " - това бяха изказванията, които прозвучаха в Европейския парламент предходната седмица по време на спор за положението на Саакашвили след явяването му в съда посредством видеовръзка.

Реакцията на Киев беше остра. Русия се отнася към своите политици по същия метод, по който през днешния ден грузинското управление се отнася към този момент не към своите политици, а към жителите на Украйна, съобщи украинският президент Владимир Зеленски, който на конференция сподели фотоси от видеозапис на включването на Саакашвили в съда.

" Няма да разисквам за какво някогашният президент на Грузия беше задържан и какви са последствията за грузинската политика и народна власт. Това е техен вътрешен проблем. Говоря за ареста на украинския жител Михаил Саакашвили, който всеки ден е обществено малтретиран. И мисля, че задачата им е да го убият ", цитира " Интерфакс-Украйна " думите на Зеленски.

Изявлението на Зеленски беше последвано от също толкоз остра реакция от украинското външно министерство: " В най-лошите обичаи на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики грузинските управляващи употребяват психическо и физическо принуждение против Михаил Саакашвили, отказвайки му незабавно належащо здравно лекуване, като съзнателно основават непосредствена опасност за живота му.

Президентът на Молдова Мая Санду също прикани за освобождението на Саакашвили и за прехвърлянето му за лекуване в чужбина. " Да измъчваш до гибел опозиционен водач е недопустимо за страна, която желае да се причисли към Европейски Съюз ", написа тя в туитър.

По-рано Санду се причисли и към апела на украинския президент Саакашвили да бъде трансфериран за лекуване в чужбина. След това Зеленски прикани за благосклонност и решение, което може да избави живота на Саакашвили.

Според юристи и експерти, взели участие в експертизата на Центъра за съпричастност, Саакашвили е бил жертва на вероятни изтезания и малтретиране в системата на пандизите. Според заключенията на специалистите той евентуално е претърпял контузия на гръбначния дирек. Освен това развива тежка форма на травматично стресово разстройство.

Експерти предвидиха, че Саакашвили ще бъде изместен в затворническа клиника през ноември 2021 година Поддръжниците му се опълчват, като означават, че там се държат пандизчии, които имат отрицателно отношение към някогашните управляващи. Борбата с незаконния свят беше един от мотивите за горделивост на държавното управление на Саакашвили.

Опасенията на поддръжниците на Саакашвили бяха основателни. След като е изместен в затворническа болница, наказаните крещят обиди и закани към него.

Освен преместването в затворническа болница юристите показват и епизод, в който часовникът на Саакашвили е бил принудително свален измежду нощ, макар че той го е носил от седмици.

Според американския юрист Масимо Д`Анджело Саакашвили е имал болки по-късно, само че вместо нужното здравно лекуване са му били дадени медикаменти като валиум. " Това също е форма на мъчение. Според истанбулските протоколи неналичието на вярно лекуване на пациент също е форма на мъчение ", споделя Д`Анджело.

И добавя, че когато се е срещнал с лекарите в клиниката, в която е арестуван Саакашвили, те не са знаели какво му е и по какъв начин да го лекуват вярно. " Не е нужно да сте медицински специалист. Можете да разгледате фотосите отпреди една година, когато е бил в пандиза, и през днешния ден. Той е единствено обвивка на предходното си аз. Дори образно се вижда бързото утежняване на положението му и че в действителност той умира ", споделя юристът.

Грузинските управляващи изрично отхвърлят да са измъчвали Саакашвили. 

" Абсолютно безпричинно и аморално ни упрекват, че сме измъчвали един човек и той е развил избрани заболявания поради това. Това не е правилно, това е доста огромна неистина и когато страната е упрекната в това, това е алена линия ", сподели Брегадзе.

Адвокатите желаеха да разпитат министъра в съда за изказванията му по отношение на самонараняването на Саакашвили, само че съдията отхвърли настояването им, като се базира на това, че политическа фигура, която прави изказвания пред пресата, не може да се смята за очевидец.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР