Съдия, който се разписа при нападение на вестник Канзас, е изправен пред жалба относно решението

...
Съдията, която е подписала заповед за обиск, разрешаваща обиск на
Коментари Харесай

Съдията, която е подписала заповед за обиск, разрешаваща обиск на офис на вестник в Марион, Канзас, е изправена пред жалба за решението си и е била помолена от съдебен орган да отговори, показват записи, споделени с CNN от жалбоподателя.

Жителката на Канзас Кери Щралър подаде жалба срещу съдия Лора Виар около седмица, след като полицията нахлу в офиса на Marion County Record, дома на издателя на вестника и на окръжна съветничка, като конфискува мобилни телефони и компютри на репортери, наред с други вещи, в ход, който предизвика широко осъждане от новинарски организации и защитници на свободата на печата.

Офисите на Marion County Record се намират срещу съда на Marion County в Марион, Канзас, неделя, 13 август 2023 г., в Марион, Канзас. Служителите на реда нахлуха в офиса на вестника и иззеха компютри и мобилни телефони на служители в това, което редакторът и издател Ерик Майер смята, че е опит за сплашване на вестника, докато разглежда местни проблеми, включително миналото на началника на полицията. (AP Photo/John Hanna) Офисите на Marion County Record се намират срещу Съдебната палата на Marion County в Марион, Канзас, неделя, 13 август 2023 г., в Марион, Канзас. Служителите на реда нахлуха в офиса на вестника и иззеха компютри и мобилни телефони на служители в това, което редакторът и издател Ерик Майер смята, че е опит за сплашване на вестника, докато разглежда местни проблеми, включително миналото на началника на полицията. (AP Photo/Джон Хана) Джон Хана/АП

В жалбата се иска Канзаската комисия за съдебно поведение да преразгледа „умствения капацитет на Виар в решението й да заобиколи привидно федералния и щатския закон“, когато тя е подписала заповедта за обиск на офиса на вестника, според копие от жалбата, предоставено от Strahler.

Комисията е поискала от Viar да отговори на жалбата, която нейните членове са предвидили за разглеждане на 3 ноември, според писмо от секретаря на комисията, Дъглас Т. Шима, до Strahler.

CNN се свърза с Viar и комисията за коментар.

Заповедите са били изпълнени като част от разследване на „кражба на самоличност“ и „незаконни действия, свързани с компютри“, според незапечатана клетвена декларация за заповед за обиск. Началникът на полицията в Марион Гидеон Коди предположи в клетвените си показания, че нападенията са се основавали на убеждението, че репортерката Филис Зорн е получила незаконно шофьорските досиета на собственика на местния ресторант Кари Нюел, преди вестникът да публикува история за нея.

Но главният прокурор на окръга оттегли заповедите за обиск дни след нападенията поради „недостатъчни доказателства“ и каза, че властите ще върнат иззетите предмети.

Издателят на The Record, Ерик Майер, каза, че вестникът е бил „потвърден“ от отмяната, след като нападението беше широко критикувано като нарушение на правата на вестника по Първата поправка.

Градският застрахователен доставчик, EMC Insurance, е наел частна адвокатска кантора, за да проведе разследване, каза градският адвокат Брайън Бина, но не каза дали резултатите от разследването ще бъдат оповестени публично.

Репортер съди шефа на полицията заради акция

Репортерът на Marion County Record Деби Грувър заведе федерално дело срещу Коуди миналата седмица, обвинявайки шефа в нарушаване на нейните конституционни права, като получи „неразумна и незаконна“ заповед за обиск и конфискува личната й собственост, според жалбата.

Грувер обвинява Коуди в делото, че се е насочил към нея, защото е знаел, че тя е разследвала твърдения за неправомерно поведение срещу началника по време на работата му в полицейското управление на Канзас Сити, въпреки че вестникът не е публикувал тези твърдения.

„Такива действия бяха извършени от шеф Коди в отмъщение за това, че г-жа Грувер упражнява своите защитени права съгласно Първата поправка на Конституцията на Съединените щати като репортер за Record, който защитава свободата на словото и свободата на печата“, се посочва в съдебния иск.

МАРИОН, КАНЗАС - 14 АВГУСТ 2023 г. Ерик Майер, издателят на Marion County Record, провежда телевизионни интервюта днес в офиса на вестника в отговор на безпрецедентната акция в петък от местни служители на реда, които иззеха компютри, мобилни телефони и репортажни материали от Marion Офисът на окръг Рекорд, репортерите на вестника и домът на издателя. Кредит: Mark Reinstein/MediaPunch /IPX МАРИОН, КАНЗАС – 14 АВГУСТ 2023 г. Ерик Майер, издателят на Marion County Record, провежда телевизионни интервюта днес в офиса на вестника в отговор на безпрецедентната акция в петък от местни служители на реда, които иззеха компютри, мобилни телефони и репортажни материали от Marion County Record офиса, репортерите на вестника и дома на издателя. Кредит: Марк Рейнщайн/MediaPunch/IPX Марк Рейнщайн/MediaPunch/AP

В допълнение към изземването на компютъра й, Грувър казва, че Коуди физически е иззел личния й мобилен телефон от нея, което според делото не попада в обхвата на заповедта.

С изземването на личния мобилен телефон, се посочва в иска, Коуди е нарушил правото на Четвърта поправка на Грувер на защита от неразумно претърсване или изземване.

Коди не отговори на исканията за коментар от CNN.

На 12 август, малко след като акцията привлече вниманието на цялата страна, полицейското управление публикува във Facebook: „Колкото и да ми се иска да дам на всички подробности за криминално разследване, не мога. Вярвам, че когато останалата част от историята стане достъпна за обществеността, съдебната система, която се поставя под въпрос, ще бъде оправдана.

Министерството е отказало по-нататъшен коментар относно издирването, препращайки въпроси към Бюрото за разследване на Канзас, което провежда собствено разследване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР