Съдия Светослава Колева от Варненския апелативен съд и Мария Зафирова

...
Съдия Светослава Колева от Варненския апелативен съд и Мария Зафирова
Коментари Харесай

Истината и легендите за наркотиците представиха пред ученици във Варна

Съдия Светослава Колева от Варненския апелативен съд и Мария Зафирова от Сдружение " Отвори очи “ показаха пред възпитаници от 9-ти и 10-ти клас на СУ " Найден Геров “ най-често срещаните митове, свързани с използването на опиати и ги опровергаха с обстоятелства.

Колева има дълготраен взор върху престъпността освен във Варна, а в цяла Североизточна България, която попада в региона на Апелативния съд. " Хиляди ориси са минали през съдийската ми банка и огромна част от тях са свързани с опиати. Когато пред нас застане крадец-наркоман, сме наясно, че дейностите му не са подбудени от незаконния му манталитет, а с цел да му обезпечат дозата, която ще нахрани това страшилище – дрогата “, сподели съдията.

Мария към този момент година сполучливо лекува зависимостта си. " В годините, които изгубих в приложимост, като се изключи че сътворих доста проблеми, останах сляпа за околния свят. Интересуваха ме само опиатите. Сега, когато върнах личното си Аз, виждам света от светлата страна. Преди това бях всеки ден в плаващи пясъци, в които затъвах “, описа 18-годишното момиче.

Двете показаха, че всевъзможни източници ни облъчват с внушения, че дрогата не е толкоз нездравословна, че нещастието ще се случи на различен, само че не и на нас, че тъкмо ние няма да изпаднем според, че постоянно можем да спрем и няма да се пристрастим. Но истината е друга. Марихуаната, в това число синтетичната, е надалеч от безвредна. " В центъра, в който получих помощ, бе настанено и момче, което беше употребявало единствено марихуана. Беше развило психическо заболяване, което изискваше редом лекуване “. Концентрацията на дейното вещество към този момент е толкоз огромна, че прави канабиса мощно рисков, добави Светослава Колева.

Зависимият просто става донор на една международна незаконна система, която зарежда всекидневно. Източникът и типът опиат в никакъв случай не го вършат безопасен. Няма значение дали е предписвано с рецепта лекарство, дали другар ви е почерпил с цигара или сами сте си забъркали някаква субстанция. Друг мит е, че щом в някои страни използването е законна, значи проблем няма. Напротив, откакто системата не е съумяла да се оправи, е било решено част от приходите да се пренасочат от незаконния бизнес към легалната стопанска система. " Няма страна, легализирала някакъв тип опиат и броят на подвластните да е намалял “, сподели наказателният арбитър и даде образец с щата Орегон, където смъртността е повишена над 5 пъти. В Съединените щати да вземем за пример огромна част от самоубийствата са свързани с опиати. А в Европа годишните отчети на Европейската организация за мониторинг на опиатите към този момент регистрират единствено смъртните случаи в следствие от свръхдоза, не и обвързваните болести и закононарушения. Всяка година описите с веществата, квалифицирани като наркотични, на европейско и национално равнище, се актуализират. Но незаконният бизнес е находчив и правоохранителните органи постоянно са изпреварвани от " химиците “, които трансформират състава на веществата, с цел да не попадат те в забранителните описи.

" В България законът не разграничава " еднократна доза “ или " персонална приложимост “, не прави разлика сред " продал “, " подарил “ и " почерпил “ с доза, нито позволява развъждане на канабис в минимални количества у дома. Всичко това се санкционира, съгласно Наказателния кодекс, изясни юристът. И посъветва учениците да имат поради, че следите от опиатите остават задълго в организма " Може да сте пушили трева преди две седмици, през днешния ден да седнете зад кормилото и наркотестът ви да е позитивен. Това значи, че сте направили закононарушение. Противно на мнението на доста хора, правосъдната система работи и закононарушенията, свързани с опиати също се санкционират, освен това съществено “, увери съдията от Апелативния съд и уточни образци.

Легендата " всички го вършат “, Мария акцентира, че не дава отговор на истината. Всеки самичък избира средата и приятелите си. " Ако излизате с наркомани, сами се обричате да станете такива. Ако се обграждате със стойностни хора, и вие се стремите да сте такива “.

Рано или късно животът ще ви изправи пред избор – да опитвам или не. Направете го осведомено и помислете сериозно, посъветваха лекторите в програмата " Децата и опиатите: истина и митове “ учениците от СУ " Н. Геров “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР