Съдия предупреждава Тръмп: „Провокативни“ изявления относно изборния случай могат да ускорят процеса

...
САЩ Окръжният съдия Таня Чуткан предупреди Доналд Тръмп и неговия
Коментари Харесай

САЩ Окръжният съдия Таня Чуткан предупреди Доналд Тръмп и неговия адвокат в петък, че повтарящите се „подстрекателни“ изявления относно последното му наказателно преследване ще я принудят да ускори процеса срещу него по обвинения, свързани с опита му да подкопае изборите през 2020 г.

„Аз предупреждавам вас и вашия клиент да бъдете особено внимателни в публичните си изявления относно този случай“, каза Чуткан на адвоката на Тръмп Джон Лауро по време на изслушване. „Ще взема всички необходими мерки, за да защитя целостта на това производство.“

Острото предупреждение на Чуткан дойде в края на първото й заседание в съдебната зала по най-новото наказателно дело срещу бившия президент. Целта на изслушването беше прокурорите на специалния прокурор Джак Смит и адвокатите на Тръмп да разрешат споровете относно обработката на доказателствата по делото. След като Chutkan влезе в така наречената „заповед за защита“, управляваща доказателствата, прокурорите казват, че са готови да споделят милиони страници от документи с екипа на Тръмп, като стартират делото и го поставят на път към съдебен процес.

Но Чуткан, наясно с националния прожектор на нейното наблюдение на взривоопасното дело, многократно подчерта, че възнамерява да държи политиката далеч от съдебната зала и да третира Тръмп като всеки друг криминален обвиняем. Това включва потенциални последици, ако направи изявления, които биха могли да бъдат изтълкувани като тормоз или заплаха за свидетели.

„Фактът, че той води политическа кампания, трябва да се подчини на правилното правораздаване“, каза Чуткан. „Ако това означава, че той не може да каже точно това, което иска да каже за свидетелите по това дело, така трябва да бъде.“

„Дори спорно двусмислени изявления от страните или техните адвокати, ако могат бъдат разумно тълкувани за сплашване на свидетели или за предразсъдъци на потенциални съдебни заседатели, могат да застрашат процеса“, добави Чуткан по-късно. „Колкото повече една страна прави подстрекателски изявления по този случай, които биха могли да опетнят съдебните заседатели … толкова по-спешно ще бъде да продължим бързо към процеса.“

Изслушването беше първото значително нахлуване на Chutkan в делото, в който Тръмп е обвинен в три конспирации, целящи да провалят прехвърлянето на властта на Джо Байдън след изборите през 2020 г. Тръмп многократно е атакувал Чуткан, назначена от Обама, в социалните медии и е призовавал за нейния отвод, без да цитира основание. Лауро обаче не прие призива на Тръмп.

Тръмп също направи коментари за Майк Пенс през последните дни, които прокурорите отбелязаха, като се има предвид вероятното превръщане на Пенс в звезден свидетел в процеса. Чуткан каза, че не се произнася по конкретно изявление на Тръмп, но това направи коментарите й като „общо предупреждение“. екип. Старши помощник-специален прокурор Томас Уиндом каза, че са готови да споделят 11,6 милиона „страници или файлове“ на защитата още днес, впечатляваща цифра, за която Чуткан се пошегува, че със сигурност ще повлияе на предложената от Тръмп дата на процеса.

Прокурорите обаче се стремят да предадат делото на 2 януари, бърз обрат, който според тях е в обществен интерес. Уиндъм подчерта, че големият обем от доказателства е бил „изключително“ организиран по начин, който би улеснил преглеждането им за екипа на Тръмп.

По-голямата част от процедурите в петък бяха фокусирани върху параметрите за способността на Тръмп да преглежда доказателства в случай. Chutkan започна, като отхвърли предложение от специалния прокурор, което би се равнявало на пълна забрана върху способността на Тръмп да разкрива каквито и да е подробности от доказателствата, които преглежда.

„Не искам тази заповед да бъде прекалено всеобхватна,“ тя каза. „Не искам просто да издам пълна защитна заповед за информация, която не е чувствителна.“

Чуткан многократно подчертава правото на Първата поправка на Тръмп да изразява мнението си, особено докато води кампания за президент. Но тя каза, че нейната основна цел е да гарантира „порядъчното правораздаване“.

„Г-н Тръмп, като всеки американец, има право на свобода на словото според Първата поправка. Но това право не е абсолютно,“ каза тя. „Свободата на словото на обвиняемия е предмет на условията за освобождаване, наложени при изправянето му под отговорност, и трябва да се подчини на надлежното правораздаване.“

Лауро многократно подчертаваше политиката, която витае над делото, отбелязвайки влиянието й върху Кампанията на Тръмп и потенциалът прокурорите да го обвинят в нарушаване на споразуменията за споделяне на доказателства дори по време на рутинен обмен по време на предизборната кампания със съперници, включително Пенс. Това би облагодетелствало перспективите за преизбиране на Байдън, каза той.

Но Чуткан каза тези съображения просто не могат да бъдат фактор в нейните решения, като каза, че Лауро „обединява това, което вашият клиент трябва да направи, за да се защити, и това, което вашият клиент иска да направи политически.“

„Защитата на вашия клиент трябва да да се случват в тази съдебна зала, а не в интернет“, каза Чуткан.

Прокурорите също изразиха тревога относно предложението на Тръмп да им бъде разрешено да преглеждат чувствителни доказателства по делото без помощник от правния му екип.

„Адвокатът на защитата има определено ниво на доверие в подсъдимия, което правителството няма“, каза Уиндъм. „Ответникът, когато разполага само с материала, може да избере да фотокопира или възпроизвежда по друг начин, да направи снимка на чувствителните материали. Този риск е много по-малък, когато е в присъствието на [адвокат]... Той е показал склонност към желание да задържи материал, който знае, че не трябва да притежава. преглежда чувствителни доказателства без надзирател от правния си екип, но каза, че Тръмп ще бъде задължен да преглежда такава информация без каквито и да е електронни устройства, способни да я възпроизведат, и екипът му ще бъде задължен да преглежда всички бележки, които води, за да се увери, че не включва лично идентифицираща информация на свидетелите.

Чуткан застана на страната на прокурорите, които искаха да включат „стотици“ записи на разпити на свидетели и преписи в „чувствителни“ материали, които са забранени за публично разкриване. Освен това тя отхвърли натиска на екипа на Тръмп да позволи на значително по-широк набор от помощници на Тръмп да прегледат доказателствата по делото, което според Лауро е необходимо предвид графика на прокурорите и изключителния обем на материала.

„Определението, което вие в момента е твърде широко“, каза тя. „Позволява почти всеки. Живея във Вашингтон. Всеки е консултант.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР