Съдия отхвърли делото на Доналд Тръмп за „Голямата лъжа“ срещу CNN

...
Федерален съдия отхвърли дело за клевета на стойност 475 милиона
Коментари Харесай

Федерален съдия отхвърли дело за клевета на стойност 475 милиона долара (£369 милиона), заведено от Доналд Тръмп срещу CNN за предполагаемо оприличавайки го на Адолф Хитлер.

Американската кабелна мрежа описа необоснованото твърдение на г-н Тръмп, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати от него, като „Голямата лъжа“.< /p>

Г-н Тръмп твърди, че фразата се отнася до нацистка пропагандна кампания, използвана за оправдаване на преследването на евреите.

Американският окръжен съдия Рааг Сингхал реши, че коментарите на CNN не са клеветнически.

В решението си за отхвърляне на делото г-н Сингхал - който беше назначен от г-н Тръмп - каза, че коментарите представляват мнение и така г-н Тръмп не може законно да съди мрежата за клевета.

"Няма съмнение, че изявленията, направени от CNN, отговарят на изискването за публикуване за клевета според закона на Флорида. Следващият въпрос е дали изявленията са неверни твърдения за факти. Това е мястото, където твърденията на Тръмп за клевета се провалят“, пише г-н Сингхал в присъдата си.

„Използването на CNN на фразата „Голямата лъжа“ във връзка с предизборните предизвикателства на Тръмп не дава основание за правдоподобно заключение, че Тръмп се застъпва за преследването и геноцида на евреи или друга група хора. Никой разумен зрител не би могъл (или не би трябвало) да направи това правдоподобно позоваване."

"Изявленията на CNN, макар и отблъскващи, не бяха, от гледна точка на закона, клеветнически", той добавено.

Нито CNN, нито г-н Тръмп са коментирали присъдата.

Г-н Тръмп имаше твърди в делото, че използването на фразата е създало „фалшива и подстрекателска връзка“ между него и Хитлер.

Републиканският кандидат за президент е изправен пред редица други съдебни битки. Той е обвинен два пъти и е изправен пред 40 наказателни обвинения за предполагаемата му злоупотреба с класифицирани правителствени документи. бизнес досиета, свързани с тайно плащане на пари на порнозвезда в Ню Йорк, както и евентуално обвинение във връзка с предполагаемите му усилия да подкопае изборите през 2020 г.

„Повтаряй една лъжа достатъчно често и тя става истина“, е закон на пропагандата, често приписван на шефа на нацистката пропаганда Йозеф Гьобелс.

Но описанието се появява за първи път в Mein Kampf на Хитлер, 16 години преди използването на фразата от Гьобелс, казва Европейският център за изследване на популизма. Хитлер го използва за първи път, за да опише поведението на евреите, а не за тактика, която самият той застъпва.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР