Съдия от Тексас освобождава жени с усложнения при бременност

...
Съдия в Тексас постанови късно в петък, че жените, които
Коментари Харесай

Съдия в Тексас постанови късно в петък, че жените, които имат усложнения при бременност, са освободени от забраните за аборти на държавата, след като повече от дузина жени и двама лекари заведоха дело, за да изяснят закони.

„Ответниците са временно забранени да налагат забраните за аборти в Тексас във връзка с всякакви грижи за аборти, предоставени от лекарите ищци и лекарите в цял Тексас на бременно лице, когато, по добросъвестна преценка на лекар и след консултация с бременното лице, бременното лице има спешно медицинско състояние, изискващо грижа за аборт“, пише съдията от окръг Травис Джесика Мангръм.

Тринадесет жени и двама лекари заведоха дело по-рано тази година в окръг Травис, който включва Остин, за изясняване на изключенията в закона за абортите в Тексас. Решението на Mangrum идва две седмици след като четирима от ищците свидетелстват за случилото се, след като им е отказан аборт, въпреки че техните фетуси страдат от сериозни усложнения без шанс за оцеляване.

Върховният съд отмени Роу срещу Уейд миналата година.

Саманта Касиано, която беше принудена да износи бременност до термин, въпреки че бебето й страдаше от състояние, за което лекарите й казаха, че е 100% фатално, свидетелства през юли, че нейният лекар й е казал, че няма никакви опции освен да продължи бременността си заради законите за абортите в Тексас.

"Чувствах се като изоставена", каза тя. „Имах чувството, че не знам как да се справя със ситуацията.

Казиано, която има четири деца, трябваше да износи бебето до термина и малката й дъщеря почина четири часа след раждането. Описвайки как не може да ходи на работа, защото не може да понесе въпросите за бебето и видимата бременност, Касиано стана толкова емоционална, че повърна в съдебната зала. Съдът се оттегли веднага след това.

В делото се твърди, че неясната формулировка на законите кара лекарите да не желаят да извършват аборти, въпреки че фетусите нямат шанс да оцелеят.

Mangrum пише в решението си, че „спешни медицински състояния, които лекарят е определил, по своя добросъвестна преценка и след консултация с пациента, представляват риск за живота и/или здравето на пациента (включително тяхната плодовитост ) разрешават на лекарите да предоставят грижи за аборт на бременни лица в Тексас съгласно медицинското изключение от забраните за аборти в Тексас."

Тексас има някои от най-строгите забрани за аборти в страната. SB8 забранява абортите във всички случаи след около шест седмици бременност, „освен ако животът на майката не е в опасност“. Законопроект 1280 на Камарата на представителите, „закон за задействане“, влезе в сила, след като Роу срещу Уейд беше отменен миналата година, което направи углавно престъпление всеки, който извършва аборт.

Офисът на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън, който защитава закона, твърди, че жените нямат юрисдикция да съдят. Офисът на главния прокурор поиска от държавата да отхвърли делото, тъй като „нито едно от предполагаемите наранявания на пациентите не може да бъде проследено до ответниците“.

Случаят вероятно ще бъде обжалван, въпреки че Пакстън в момента е отстранен, докато чака процес от щатския Сенат, след като беше импийчмънт.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР