Съдия от Джорджия определи гаранция от 200 000 долара за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп

...
Съдия от щата Джорджия определи гаранция от 200 000 долара
Коментари Харесай

Съдия от щата Джорджия определи гаранция от 200 000 долара за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, тъй като той е изправен пред обвинения в опит за да отмени резултатите от изборите в щата през 2020 г.

Съдията от Върховния съд на окръг Фултън Скот Макафи одобри облигационното споразумение в понеделник, според съдебните документи. Сделката също така определя правила за поведението на Тръмп, забранявайки му да отправя „пряка или непряка заплаха“ срещу замесените в случая.

„Ответникът няма да извършва никакви действия за сплашване на което и да е лице, за което е известно, че е съответник или свидетел по това дело, или по друг начин да възпрепятства правораздаването“, гласи заповедта за гаранция.

Той допълнително уточнява, че Тръмп не може да комуникира с нито един свидетел или съответник относно фактите по делото, освен чрез своя правен съветник. Условията на споразумението се отнасят не само до лични сделки, но и до „публикации в социални медии или повторни публикации“.

Известно е, че Тръмп използва своята платформа Truth Social, за да критикува съдии, прокурори и свидетели, участващи в многобройните съдебни дела, пред които е изправен.

Те включват Фани Уилис, окръжен прокурор на окръг Фултън, водещ делото в Джорджия, когото кампанията на Тръмп нарече „непристрастен партизанин“ и „корумпиран“ в онлайн публикации.


Уилис повдигна обвинения срещу Тръмп и още 18 души на 14 август, използвайки Закона на Джорджия за корумпираните и повлияни от рекетьори организации (RICO), за да хвърли широка мрежа от обвинения.

Законът RICO често се използва за справяне с организираната престъпност, а в обвинителния акт прокурорите твърдят, че Тръмп и неговите съюзници са организирали престъпно „предприятие“, за да му позволят да запази властта.

Тръмп загуби президентската надпревара през 2020 г., след като съперникът му, демократът Джо Байдън, спечели ключови щати на бойното поле като Джорджия. Но Тръмп и неговите съюзници оттогава настояват, без доказателства, че изборите са били изпълнени с измами.

Обвинението в Джорджия – четвъртото наказателно обвинение срещу републиканския лидер – твърди, че това се е превърнало в „заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в полза на Тръмп“.

Тръмп е изправен пред 13 престъпления, свързани с обвинителния акт в Джорджия, които бяха сумирани, за да се определи общата сума от $200 000.

За негово предполагаемо нарушение на закона RICO беше определена гаранция от $80 000. Всяко от допълнителните 12 обвинения – включително престъпен заговор, подаване на фалшиви документи и престъпно склоняване – получи гаранция от $10 000 на парче.


Тръмп отхвърли обвиненията срещу него, като отхвърли обвиненията като „лов на вещици“, целящ да провали кампанията му за президентския пост през 2024 г.

Той води състезанието за републиканската номинация с голяма преднина, като проучване на колежа Emerson, публикувано на 19 август, го позиционира с 56 процента от подкрепата на партията.

Това е първият път, когато Тръмп трябва да плати парична гаранция в резултат на едно от обвиненията му. В правната система на САЩ облигациите често действат като обезпечение, за да се гарантира, че обвиняемите ще се явят пред съда.

Обикновено от ответниците се изисква да платят само процент от гаранцията, въпреки че разходите могат да бъдат големи, особено за тези с по-малко финансови ресурси.

Адвокатите на един от най-известните съобвиняеми на Тръмп, Руди Джулиани, казаха пред съда в отделно дело за клевета, че бившият кмет се бори да плаща сметките си. Американските медии съобщиха също, че Джулиани се е обърнал към самия Тръмп за финансова помощ.

Тръмп и неговите съобвиняеми по делото Джорджия са изправени пред краен срок до петък, за да се предадат доброволно в затвора на окръг Фултън, където ще бъдат затворени, процес, при който полицията събира пръстови отпечатъци, снимки и лична информация, за да създайте запис за задържане.


Тръмп също е изправен пред федерални обвинения за намеса в избори, както и друго федерално обвинение за предполагаемо злоупотреба с класифицирани документи.

През април Тръмп стана първият президент на САЩ, настоящ или бивш, срещу който са повдигнати наказателни обвинения, след като окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг го обвини във фалшифициране на бизнес записи в случай на щатско ниво относно тайни пари, за които се твърди, че са били платени по време на неговата президентска кампания през 2016 г.

Бившият президент пледира невинен по обвиненията.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР