Съдия от Оклахома оправда мъж, който е лежал в затвора

...
Съдия от Оклахома оправда мъж, който е лежал в затвора
Коментари Харесай

Най-дългата несправедлива присъда в САЩ: Съдия оправда мъж, лежал половин век в затвора

Съдия от Оклахома оправда мъж, който е лежал в пандиза съвсем половин век за ликвидиране през 1974 година, заяви Би Би Си. Това е най-дългата несправедлива присъда в Съединени американски щати, отбелязва английската медия. 70-годишният Глин Симънс беше освободен през юли, когато арбитър разпореди нов развой. Но в понеделник окръжният прокурор съобщи, че няма задоволително доказателства, които да постановат подобен.

В заповед от вторник окръжният арбитър на окръг Оклахома Ейми Палъмбо разгласи Симънс за почтен.

" Този съд открива с ясни и безапелационни доказателства, че закононарушението, за което Симънс е бил наказан, наказан и лишен от независимост... не е осъществено от него ", се споделя в решението ѝ.

" Това е урок по устойчивост и непримиримост ", съобщи Симънс пред кореспонденти след решението, осведоми Асошиейтед прес. " Не позволявайте на никого да ви каже, че това не може да се случи, тъй като в действителност може ".

Симънс е излежал 48 години, един месец и 18 дни в пандиза за убийството на Каролин Сю Роджърс по време на грабеж на магазин за алкохол в предградие на Оклахома Сити. Това го прави най-дългогодишния пандизчия, който е бил оневинен, сочат данни от Националния указател на оправданията.

Симънс е на 22 години, когато през 1975 година дружно със съпроцесника си Дон Робъртс са наказани на гибел. По-късно наказванията са понижени на пожизнен затвор заради решенията на Върховния съд на Съединени американски щати по отношение на смъртното наказване.

Симънс е декларирал, че по време на убийството е бил в родния си щат Луизиана.

Окръжният съд анулира присъдата му през юли, откакто откри, че прокурорите не са предали всички доказателства на юристите на отбраната, в това число и това, че един очевидец е показал други обвинени.

Симънс и Робъртс бяха наказани частично с помощта на показанията на младеж, който е бил прострелян в тила. Тийнейджърът е показал няколко други мъже по време на полицейските инспекции.

Робъртс е освободен предварително през 2008 година

Несправедливо наказаните хора, които излежават присъда в Оклахома, имат право на обезщетение в размер до 175 000 $.

Симънс сега се бори с рак на черния дроб, излиза наяве от GoFundMe акаунта му. Там са събрани хиляди долари, с цел да се подкрепят разноските му за живот и химиотерапия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР