Съдия от Мисисипи обяви отмяна на делото в случай на 2 бели мъже, обвинени в нападение срещу чернокож шофьор на FedEx

...
БРУКХЕВЪН, мис. (AP) — Съдия от Мисисипи обяви отмяна в
Коментари Харесай

БРУКХЕВЪН, мис. (AP) — Съдия от Мисисипи обяви отмяна в четвъртък по делото на двама бели мъже, обвинени в нападението на чернокож служител на FedEx, който извършваше доставка.

Брандън Кейс и баща му, Грегъри Кейс, са обвинени в опит за убийство първа степен, заговор и стрелба в автомобила, управляван от Д'Монтерио Гибсън през януари 2022 г. Гибсън, сега на 25 години, не е ранен. Но преследването и стрелбата доведоха до оплаквания в социалните медии за расизъм в Брукхейвън, на около час път с кола южно от столицата на щата Джаксън.

Съдия Дейвид Стронг каза, че е взел неправилното решение поради грешки на Брукхейвън Детектив от полицейското управление. В сряда съдията приключи заседанието за деня по-рано, след като детектив Винсънт Фернандо призна под клетва, докато съдебните заседатели бяха извън съдебната зала, че преди това не е давал на прокурорите или адвокатите на защитата видеозапис, който полицията е взела от Гибсън.

Съдията каза, че офицерът също така неправомерно е свидетелствал за някои оръжия, които са били намерени в дома на един от мъжете в процеса, и за гилзи, открити извън дома. Адвокатите на защитата поискаха отмяна на процеса и Стронг каза, че няма друг избор, освен да го удовлетвори.

„От 17 години не мисля, че съм го виждал“, каза съдията.

Терел Стъбс, адвокатът на Грегъри Кейс, отказа коментар. Грегъри и Брандън Кейс остават под гаранция.

Шарън Макклендън, майката на Гибсън, избухна със силна ругатня в съдебната зала след съобщението на съдията и тя си тръгна, когато униформени служители на магистрален патрул на Мисисипи тръгнаха към нея. Делата продължиха стоически.

След като съдът беше отложен, окръжният прокурор Дий Бейтс каза пред репортери, че не е съгласен с решението на съдията. Бейтс каза, че ще бъде насрочен нов процес, но не знае дали ще бъде преди да напусне поста си в края на годината. Той не поиска преизбиране.

В сряда адвокатът на Гибсън по гражданско дело, Карлос Мур, похвали работата на прокуратурата, но каза пред съда, че показанията на Фернандо показват, че полицията не е била задълбочена в разследването.

„Ако това не завърши с осъдителни присъди и по двата случая, мисля, че това ще се дължи на калпавата работа на полицейското управление в Брукхейвън“, каза Мур.

Мур сравни епизода с убийството на Ахмауд Арбъри, 25-годишен чернокож мъж, който тичаше през район на Джорджия през 2020 г., когато трима бели мъже – баща, син и съсед – го преследваха и единият го гръмна с пушка.

Сблъсъкът между Gibson и Cases се случи, докато Gibson правеше доставки за FedEx вечерта на 24 януари 2022 г., докато караше микробус под наем с логото на Hertz от трите страни. След като остави пакет в дом на задънен обществен път, Грегъри Кейс използва пикап, за да се опита да блокира микробуса да не тръгне, а Брандън Кейс излезе отвън с пистолет, каза окръжният прокурор Дий Бейтс на мнозинството от белите жури.

Докато Гибсън караше микробуса около пикапа, бяха произведени изстрели, като три куршума уцелиха микробуса за доставка и някои от пакетите вътре, каза Бейтс.

Стъбс, каза съдебни заседатели, че клиентът му е видял микробус пред необитаемия дом на тъщата си и е отишъл да провери какво се случва. По-възрастният Кейс тъкмо щеше да попита шофьора на микробуса какво става, но шофьорът не спря, каза Стъбс.

Фернандо свидетелства, че видеото от охранителната камера на спирка на камион е записало бял микробус, следван от пикап в 19:31 ч., 14 минути преди Грегъри Кейс да се обади в полицията.

Полицейски диспечер свидетелства, че по-възрастният Кейс се е обадил пръв, като е съобщил, че е видял подозрително превозно средство близо до дома си и микробусът почти е прегазил него. Аудиото на разговора беше пуснато в съда, като Кейс каза, че иска да знае кой е собственик на микробуса и смята, че шофьорът е намислил „нещо, което не е добро“.

Гибсън се обади малко по-късно, съобщавайки че някой е стрелял по микробуса, докато е доставял пакет, каза диспечерът.

Фернандо също каза, че записите на мобилни телефони показват обаждания между телефоните на бащата и сина онази вечер, преди Грегъри Кейс да се обади в полицията.

< p>Гибсън все още е нает от FedEx, но е в отпуск за обезщетение на работниците, каза Мур. Миналата седмица съдия отхвърли федералния иск на Гибсън, който иска 5 милиона долара от FedEx, като написа, че делото не е успяло да докаже, че компанията го е дискриминирала поради неговата раса. Този съдебен спор също посочи град Брукхейвън, началника на полицията и делата, а Мур каза, че планира да заведе нов граждански иск в щатския съд.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР