Съдия от Джорджия отхвърли искането на Тръмп да отмени доклада на голямото жури и да дисквалифицира окръжен прокурор

...
Вашингтон — съдия от Джорджия отхвърли искането на бившия президент
Коментари Харесай

Вашингтон — съдия от Джорджия отхвърли искането на бившия президент Доналд Тръмп да отмени доклад на специално голямо жури в окръг Фултън относно поведението му след 2020 г. избор и да дисквалифицира областния прокурор Фани Уилис от по-нататъшно участие в случая. Решението идва, когато Уилис сигнализира, че скоро може да дойде решение дали бившият президент ще бъде изправен пред обвинения.

В решение от девет страници в понеделник съдия Робърт Макбърни от Върховния съд на окръг Фултън каза, че искането на Тръмп да блокиране на доклада беше преждевременно, тъй като той не е обвинен. Към предложението на Тръмп се присъедини Катлийн Латъм, един от „алтернативните“ електори в Джорджия, която твърди, че Тръмп е спечелил щата през 2020 г.

„След като прегледа пледоариите, съдът сега намира, че нито Тръмп, нито Латъм се радват на правото да оспори — на тази фаза преди повдигане на обвинение — на продължаващото разследване и потенциалното наказателно преследване на възможна престъпна намеса в общите избори през 2020 г. в Джорджия“, се казва в заповедта на Макбърни. „Въпреки че да бъдеш обект (или дори мишена) на широко разпространено наказателно разследване вероятно е нежелано и неприятно изживяване, нито един съд не е постановил, че този статут сам по себе си предоставя основание за намеса на съдилищата или спиране на разследването. "

издаде доклад по-рано тази година с единодушно заключение, че "не е имало широко разпространена измама на президентските избори в Джорджия през 2020 г., която може да доведе до отмяна на тези избори." Части от доклада остават запечатани.

Адвокатите на Тръмп поискаха от съда да отмени констатациите на специалното голямо жури през март, като нарекоха доклада „объркващ, погрешен и на моменти явно противоконституционен“.

< p>Ново голямо жури беше свикано през юли, за да разгледа потенциалните обвинения по случая. Уилис, окръжният прокурор, каза през уикенда, че решението по обвиненията ще бъде взето скоро.

„Работата е свършена“, каза Уилис пред новинарската станция 11Alive в Атланта. „Работим от 2,5 години. Готови сме да тръгнем.“

Разследването на Уилис започна малко след телефонен разговор на 2 януари 2021 г. между Тръмп и републиканския държавен секретар на Джорджия Брад Рафенсбергер. Според запис на разговора Тръмп е казал на Рафенспергер: „Просто искам да намеря 11 780 гласа“ – точният брой гласове, които биха му били необходими, за да надмине г-н Байдън. Скоро то се разрасна в обширно разследване на опити за повлияване на изборите за Тръмп в месеците след победата на г-н Байдън.

Бившият президент отрече да е извършил каквото и да било неправомерно действие, описвайки това телефонно обаждане от януари 2021 г. като „перфектно“. И в интервю от февруари 2023 г. за CBS News, адвокатите на Тръмп защитиха действията на бившия президент.

„Ние абсолютно не вярваме, че нашият клиент е направил нещо нередно и ако бъдат повдигнати обвинения, те са погрешни Абсолютно ще се борим със зъби и нокти срещу всичко", каза тогава адвокатът Дженифър Литъл.

Както при другите криминални разследвания срещу него, бившият президент твърди, че разследването в Джорджия е политически мотивирано. Той вече е изправен пред обвинения по дело за „мълчаливи пари“ в щата Ню Йорк, както и обвинения по делото на специалния прокурор Джак Смит за боравенето на Тръмп със секретни документи. Той също така призна, че е мишена на паралелното разследване на Смит за последиците от президентските избори през ноември 2020 г. и предполагаемите опити за намеса в мирното предаване на властта.

Греъм Кейтс допринесе за докладване.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР