Съдия Николай Урумов от Софийския районен съд обяви за незаконен

...
Съдия Николай Урумов от Софийския районен съд обяви за незаконен
Коментари Харесай

Съдът обяви за незаконен ареста за Спаси Украйна върху МОЧА

Съдия Николай Урумов от Софийския областен съд разгласи за противозаконен ареста на ученика от София, който бе отведен от полицията, до момента в който изписваше " Save Ukraine " (Спаси Украйна) върху Паметника на Съветската войска (МОЧА).

Случаят е от 25 февруари, ден след началото на съветската инвазия в Украйна. Около 15 часа същия ден двама служители на реда виждат, че на паметника се е качило момче, което драска по самия монумент с черен маркер.

Полицаите го доближават, момчето ги видяло и престанало да драска. До този миг то съумяло да напише буквите “SA”, като желанието му било да изпише “Save Ukraine” (спаси Украйна). Заедно с момчето до паметника имало още едно момче и едно момиче.

Те са отведени, а в полицейското ръководство е завършена заповед за задържане на жалбоподателя, в която като съображение за задържането било записано сбито " Хулиганство ".

Съдия Урумов припомня, че полицията дължи пояснение за какви дейности арестува някого и не може да напише просто " безчинство ", тъй като това лимитира правата на обекта на репресията.

Магистратът се базира и на решението на Европейския съд по правата на индивида по делото " Генов и Сърбинска против България ", че за безчинство не могат да бъдат считани сходни акции, които не са увредили главната повърхнина на паметника.

Надписът " Спаси Украйна " не може да бъде дипломиран като нещо вулгарно или неоснователно обидно.

" Още повече, че в този случай се касае за желание на дееца да стачкува против войната в Украйна. В този случай действието цели да осъди цялостната експанзия, проявявана в Украйна, заради което не може да се одобри, че е налице желание на дееца да извърши опозоряване на надълбоко вкоренени публични полезности в обществото, т.е. изначално липсва предумисъл за осъществяване на хулиганска демонстрация ", се споделя в правосъдното решение.

Намесата на полицията в правото на ученика да прояви своята независимост на изложение не може да се преглежда като " нужна в едно демократично общество “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР