Съдия Люба Петрова от Районния съд в Раднево е осъдена

...
Съдия Люба Петрова от Районния съд в Раднево е осъдена
Коментари Харесай

Няма такъв потрес! Съдийка е осъдена условно – измислила си цяло съдебно заседание

Съдия Люба Петрова от Районния съд в Раднево е наказана условно на година затвор с тригодишен изпитателен период за документно закононарушение – на процедура тя си е измислила цяло правосъдно съвещание, оповестява news.lex.bg.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с ръководител Доротея Кехайова е признал Петрова за отговорна за осъществено документно закононарушение по член 311 от Наказателния кодекс, който планува наказване до 5 години затвор.

Обвиненията на Петрова са за формиран погрешен протокол от правосъдно съвещание по частно наказателно дело по отношение на насилственото лекуване на Станка Ботева.

На 29 март 2017 година арбитър Петрова съставила протокол от съвещание, в което написала, че на поименно повикване на страните преди откриването на правосъдното съвещание, в залата се е явил юрист Живко Желев от Стара Загора, който бил длъжностен бранител на освидетелстваната Станка Ботева. След това удостоверила погрешно, че в правосъдното съвещание се е явил и представител на Районната прокуратура в Раднево в лицето на Даниела Славкова. Съдийката записала още, че двамата са поискали да се даде ход на делото, след което допълнила погрешно, че е била снета идентичност на вещото лице Донка Терзиева, както и, че експертката е предизвестена за наказателната отговорност, която носи.

Съчиняването на протокола траяло с погрешното изказване, че прокурор Славкова е поискала да се одобри съдебно-психологична експертиза и писмени доказателства, както и да се завърши правосъдното разследване и да се даде ход на делото всъщност. Същото изказване било записано и от името на служебния бранител.

След това арбитър Петрова записала, че прокурорът и юристът са поискали преустановяване на насилственото лекуване на Ботева, с оглед признатата експертиза и мнението на вещото лице.

С присъдата, която предстои на обжалване и митинг пред Софийския апелативен съд, Петрова е наказана да заплати и над 1400 лв. разходи.

Това е второ дело против съдийката от Раднево, която е подсъдима и за закононарушение по работа. Процесът още е провесен пред Софийски градски съд, а в него косвено е забъркан и някогашният ръководител на съда в Раднево Евелин Драганов. Той беше оневинен на първа инстанция за закана с ликвидиране към служителка на съда, като Петрова беше очевидец по делото. Тя първо даде показания против Драганов, само че по-късно се отхвърли от думите си, а съгласно прокуратурата, по-късно Драганов на собствен ред е опитал да убеди очевидци да отдръпват показанията си против нея.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР