Съдия Ивелина Владова от Гражданско отделение на Варненския окръжен съд

...
Съдия Ивелина Владова от Гражданско отделение на Варненския окръжен съд
Коментари Харесай

Варненският окръжен съд откри образователните си срещи с деца през тази учебна година

Съдия Ивелина Владова от Гражданско поделение на Варненския областен съд се среща с деца от ОУ „ Стефан Караджа “, като по този начин бе обещано начало, през тази образователна година, на просветителната стратегия на съда. Тя цели образуване на правна просветеност и просвета измежду учениците, повишение степента на съблюдаване на законите и доверието в съда.

Съдията-лектор се срещна с шестокласници от ОУ „ Стефан Караджа “ в техния „ Час на класа “. Съдия Владова ги срещна с функционалностите и структурата на правосъдната система и със спецификите на всяка инстанция. Децата научиха какво съставляват гражданските разногласия и под каква форма могат да вземат участие в правосъдно произвеждане и да защитят правата си. Разбраха че за засегнатост, набедяване или клюка, можеш да бъдеш съден, като за сходно държание има наказване. Учениците посрещнаха с любознание въпросите на магистрата могат ли да децата да имат благосъстоятелност, както и кой носи отговорност, в случай че кучето ни нанесе щета на някого.

В края на срещата учениците получиха осведомителни материали и покана на посетят Съдебната палата във Варна.

Образователната програмата „ Час по правораздаване “ съществува към този момент осем години и се осъществя взаимно от Варненския областен и областен съд, и Регионалното ръководство на образованието (РУО). Всяка година учебните заведения, искащи да се включат в програмата изпращат поръчки до РУО, като броят им непрекъснато нараства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР