Съдия Даниела Дончева © Юлия Лазарова Още по темата Спорното

...
Съдия Даниела Дончева © Юлия Лазарова Още по темата Спорното
Коментари Харесай

Председателката на Апeлaтивен съд-София си е разпределила дело за 102 млн. лв. в нарушение на закона

Съдия Даниела Дончева

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Спорното " дело за 102 милиона " активи на КТБ се падна на арбитър Мадлена Желева

До тук се стигна, откакто председателската на Софийския апелативен съд Даниела Дончева се води след обвинявания в дейности със " мощен корупционен аромат "
7 ное 2017
Върховен касационен съд откри нарушавания на инцидентното систематизиране на делата в Апелативен съд - София
2 ное 2017
Председателката на Апелативен съд - София, изиска инспекция от основния прокурор и инспектората

Повод са обвиняванията в корупция, отправени от търговски арбитър против нея
16 окт 2017
Съдия упрекна председателката на Апелативен съд-София в дейности със " мощен корупционен аромат "

Със своя заповед Даниела Дончева иззела дело към КТБ за 102 млн. лева, съдията ѝ пожелава " със здраве да харчи почтено извоюваните пари "
12 окт 2017 Миналия октомври Милен Василев, арбитър в комерсиалната гилдия на най-големият апелативен съд в България - софийския, взема решение да закачи яростно писмо на таблото в коридора на съда. В него той упреква в директен текст председателката на съда Даниела Дончева в дейности със " мощен корупционен аромат ".

Половин година по-късно Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) на процедура удостоверява изложената от арбитър Василев фактология и удостоверява, че в съда, който е втора инстанция на комерсиалните разногласия в цяла Западна България, е имало жестоко тъпчене на правилото за инцидентно систематизиране на делата. Това излиза наяве от акта за инспекция, с който " Капитал " разполага.

Проверката от инспектората стартира откакто заявката на арбитър Николов доближи (против неговата воля) до медиите. Отделно от това арбитър Дончева подаде сигнал до основния прокурор и ИВСС с искане за инспекция.

Поводът за заявката на арбитър Василев е съответно дело, което му е било разпределено инцидентно. Става дума за търговски спор с веществен интерес от 102 млн. лева, в основата на който стои постройката на КТБ на пл. " Гарибалди " в София. Според съдията, който излага подробна фактология за събитията, председателката на съда е проявявала интерес към делото и точно поради това е издала заповед, с която е иззела всичките му каузи. " При по този начин описаните събития у мен остава мощното подозрение, че това е демонстрация на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното) ", написа тогава в писмото си арбитър Василев, което завършваше с думите: " Пожелавам ви със здраве да си харчите почтено извоюваните пари. С пренебрежение ".

Какво споделя инспекторатът?

Инспекторатът установи общо пет нарушавания, осъществени от арбитър Дончева. Първото е за това, че без да има съображение е издала две заповеди в края на септември 2017 година, с които на процедура е иззела дело на нейна колежка и е влезнала вместо нея в правосъдното съвещание.

Второто нарушаване e сходно - без да има нужда и без да има това пълномощие е иззела всички каузи, разпределени инцидентно на съдията Милен Василев.

Следващото нарушаване, установено от ИВСС, е че без съображение е издала заповед, с която е разместила инцидентно разпределените каузи на двама съдии в гражданската гилдия на Софийския апелативен съд.

Според инспектората арбитър Даниела Дончева непозволено е утвърдила вътрешни правила за систематизиране на делата, които позволяват откакто на инцидентен принцип е определен арбитър, той да бъде заменен с различен, преднамерено посочен от разпределящия.

Последното нарушаване, което ИВСС открива е, че издавайки заповед, с която сама се е преместила от гражданската в комерсиалната гилдия на съда, тя е нарушила заложения в Закона за правосъдната власт принцип на съдийското самоуправление, който планува решенията за разпределението на съдии по отделения, броя им и специализацията да става с решение на общото заседание на съдиите от съответния съд.

" Описаните нагоре дейности на ръководителя на САС арбитър Даниела Дончва съставляват несъблюдение на други служебни отговорности и покриват състава на дисциплинарно нарушаване " написа в акта на ИВСС.

От съда дадоха отговор на " Капитал ", че арбитър Дончева е подала възражения против констатациите в акта, като срокът за отговор на ИВСС не е изминал и актът още не е влезнал в действие. След като това се случи ИВСС ще може да внесе предложение за обраузване на дисциплинарно произвеждане против Даниела Дончева.

И несъмнено, офанзива от Пеевски

След като заявката на арбитър Милен Василев доближи до медиите против него стартира офанзива от изданията благосъстоятелност, или обгрижващи ползите на депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски. В серия неподписани изявления в издания като " Блиц ", " Труд " и " Правен свят " арбитър Василев беше упрекнат най-общо в подмолна офанзива против Даниела Дончева, стимулирана от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, който щял да се отблагодари, командировайки съдията във висшия съд.

Даниела Дончева беше назначена за ръководител на Софийския апелативен съд през юли 2016 година от предходния състав на Висш съдебен съвет. Преди това болшинството на съвета на два пъти демонстративно отхвърли кандидатурата на арбитър Нели Куцкова, против която се беше изказал обществено и министър председателят Бойко Борисов. Нели Куцкова беше единствен претендент и против нея нямаше нито едно негативно изявление по време на разискванията в съвета, само че тя не получи нужната поддръжка от 13 гласа.

Съдия Дончева беше подкрепена от кръговете към основния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на Върховен административен съд Георги Колев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР