Съдия Даниела Дончева © Юлия Лазарова Още по темата Как

...
Съдия Даниела Дончева © Юлия Лазарова Още по темата Как
Коментари Харесай

Съдебният инспекторат отмени случайното разпределение на делата

Съдия Даниела Дончева

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Как (не) се търси корупция в правосъдната власт

Прокуратурата провежда спешен PR на председателката на Софийския апелативен съд
22 мар 2018
Председателката на Апeлaтивен съд-София, си е разпределила дело за 102 млн. лева нелегално

Проверката против Даниела Дончева стартира, откакто арбитър я упрекна в корупция
21 мар 2018
Спорното " дело за 102 милиона " активи на КТБ се падна на арбитър Мадлена Желева

До тук се стигна, откакто председателската на Софийския апелативен съд Даниела Дончева се води след обвинявания в дейности със " мощен корупционен аромат "
7 ное 2017
Върховен касационен съд откри нарушавания на инцидентното систематизиране на делата в Апелативен съд - София
2 ное 2017 Случайното систематизиране на каузи, което беше въведено преди 10 години като антикорупционна мярка, не е наложително. Това е разумната констатация, която следва от решение на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) от предходната седмица.

Със седем на два гласа Инспекторатът е взел решение да не внася във Висш съдебен съвет предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Скандалното решение на правосъдните инспектори на процедура неодобрява отчета на самия инспекторат, който установи серия от нарушавания на Дончева при разпределението на делата.

Проверката стартира откакто през октомври м.г. съдията от апелативния съд Милен Василев упреква в директен текст председателката на съда Даниела Дончева в дейности със " мощен корупционен аромат ". Поводът е съответно дело, което му е било разпределено инцидентно - спор с веществен интерес от 102 млн. лева, в основата на който стои постройката на КТБ на пл. " Гарибалди " в София. Според арбитър Василев председателката на съда е проявявала интерес към делото и точно поради това е издала заповед, с която е иззела всичките му каузи: " При по този начин описаните събития у мен остава мощното подозрение, че това е демонстрация на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното) ", написа тогава арбитър Василев в намерено писмо до Дончева. Писмото завършваше с думите: " Пожелавам ви със здраве да си харчите почтено извоюваните пари. С пренебрежение ".

След като митингът на арбитър Василев стана обществено притежание против него стартира офанзива в медиите на Делян Пеевски. Това не е учудващо, тъй като арбитър Даниела Дончева беше определена от болшинството в предходния състав на съвета, настоящо в синхрон с ползите на депутата от Движение за права и свободи в правосъдната власт.

Пет нарушавания и... нищо

В акта за инспекция са установени общо пет нарушавания, осъществени от арбитър Дончева. Така да вземем за пример без да има съображение, е издала две заповеди в края на септември 2017 година, с които на процедура е иззела дело на нейна колежка и е влезнала вместо нея в правосъдното съвещание, още веднъж с нейна заповед е иззела всички каузи, разпределени инцидентно на съдията Милен Василев. Друго установено нарушаване е, че издавайки заповед, с която сама се е преместила от гражданската в комерсиалната гилдия на съда, тя е нарушила заложения в Закона за правосъдната власт принцип на съдийското самоуправление, който планува решенията за разпределението на съдии по отделения, броят им и специализацията да се взема от Общото заседание на съдиите от съответния съд.

" Описаните нагоре дейности на ръководителя на САС арбитър Даниела Дончева съставляват несъблюдение на други служебни отговорности и покриват състава на дисциплинарно нарушаване ", написа в акта на ИВСС, който е влезнал в действие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР