Съдия Антъни Кенеди от Върховния съд на САЩ съобщи, че

...
Съдия Антъни Кенеди от Върховния съд на САЩ съобщи, че
Коментари Харесай

Съдия от Върховния съд на САЩ предизвика политически трус с решение да се пенсионира

Съдия Антъни Кенеди от Върховния съд на Съединени американски щати заяви, че се пенсионира от 31 юли, оповестяват локални медии.

81-годишният беше номиниран за арбитър в най-висшата правосъдна инстанция в Съединени американски щати от президента Роналд Рейгън. През 1988 година той стана арбитър от Върховния съд.

Лидерът на болшинството на Съединени американски щати в Сената Мич Макконъл съобщи, че горната камара ще гласоподава за удостоверение на нов арбитър през есента.

 Почина съдията от Върховния съд на Съединени американски щати Антонин Скалия
Почина съдията от Върховния съд на Съединени американски щати Антонин Скалия

Първият правист от италиански генезис, назначаван в авторитетната нституция...

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че процесът по желание на правоприемник на Кенеди ще стартира " незабавно ". Той добави, че има лист с 25 евентуални претенденти . Американският водач добави, че желае да номинира арбитър, който ще служи 40-50 година

Според анализатори пенсионирането на Кенеди е политическо земетресение , което може да засегне милиони хора, а също по този начин това е опция за Тръмп да остави трайна диря в Съединени американски щати.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси предизвести, че наследникът на Кенеди " може коренно да промени курса на американското правораздаване през идващите десетилетия ".

" Бъдещето на демокрацията ни е заложено на карта ", добави тя.

Кенеди беше значим " суинг глас " - решаваш избор, когато няма блестящо изявено болшинство, в съда повече от десетилетие. Той ще бъде сменен от реакционер , който ще може да способства за налагане на нови ограничавания по значими тематики като аборта, ЛГБТ общността и изборното право.

Първото съвещание на Върховния съд е през 1790 година Съдът се е потвърдил като решаваща институция за опазване върховенството на закона в американското общество, изпитвайки конституционно прокараните от политиците закони.

В деветчленния съд 30 година 81-годишният Кенеди заставаше на страната на демократичното правораздаване в интерес на правата на гейовете, правото на аборт, в това число по случаи за расата, смъртното наказване и правата на хората, арестувани без обвинявания в Гуантанамо. Той е написал съвсем всички огромни решения за хомосексуалистите, в това число присъждане от 2015 година, с което еднополовият брак се афишира за конституционно право на национално равнище.

Но Кенеди също по този начин беше основен глас, когато консерваторите завоюваха на изборите за президент през 2000 година , за правото да се има оръжие и други.

 Доналд Тръмп праща Нийл Горсъч във Върховния съд
Доналд Тръмп праща Нийл Горсъч във Върховния съд

Горсъч е на 49 години

Без Кенеди съдът ще бъде разграничен на четирима консервативни съдии , номинирани от президенти от Републиканската партия, и четирима демократични съдии, които са издигнати от демократични президенти.

Тръмп към този момент номинира един арбитър, който беше определен от Конгреса. Нийл Горсъч постави клетва през април 2017 година Той размени умрелия Антонин Скалия. Върховните съдии в Съединени американски щати се избират пожизнено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР