Съдилищата у нас се са пълни с граждански дела, често

...
Съдилищата у нас се са пълни с граждански дела, често
Коментари Харесай

За какви глупости се съдят българите

Съдилищата у нас се са цялостни с цивилен каузи, постоянно надминаващи по своя темперамент и сюжета за комедиен сериал, написа в. „ Телеграф “. Така да вземем за пример съсед е подвел под отговорност собствен комшия, който без негово позволение му отнесъл половината месо от прясно заклано прасе. Друг пък е пуснал тъжба, че кучето на съседката е подгонило, хапало и проскубало перушината на петела му. 

Едни от най-срещаните искове и искания са сред съседи, следвани от такива сред родственици и разногласия след любовни връзки. Комшии постоянно водят цивилен каузи за разстояние на дворни огради, икономически постройки, които нямат 3 метра от съседската стена или пък за нелегално надстрояване на парцел. По такива проблеми са близо 70% от този вид каузи. 

Висок брой разногласия пред Темида имат и етажната благосъстоятелност. Обитателите на кооперациите, най-вече панелни жилища, всеобщо се съдят поради течащи покриви и отвод от заплащане на всички във входа. Оспорват се и взетите групови решения, които постоянно се реализират без действително осъществяване на общо заседание, а даже да има такова, то не дава отговор на законовите условия. Масово да вземем за пример при заседание във входа на блока не се прави протокол, който другояче по закон е безусловно наложителен, с цел да бъде всяко едно групово решение законно. 

 Хит пък са фамилните разногласия, изключително такива сред любовници, които без брак са съжителствали, имат общи деца или общи парцели. При тези каузи се случват и трагични обстановки, в които се забъркват още веднъж комшии и родственици. Пример в едно от съдилищата е дело, по което дамата желае да потвърди, че мъжът й не е дал пари за добит при съжителството им лек автомобил. Жената се аргументира с обстоятелството, че когато заклали прасето, той поканил всичките си другари. Изяли всичко, изпили и запасите, които имало у дома. „ Това потвърждава, че този човек няма по какъв начин самичък да е икономисал нещо, с цел да може да си разреши закупуването на автомобила “, се сочи в обясненията на дамата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР