Съдиите във висшия съд на ООН казаха, че Азербайджан трябва

...
Съдиите във висшия съд на ООН казаха, че Азербайджан трябва
Коментари Харесай

Азербайджан трябва да позволи на етническите арменци да се завърнат в Нагорни Карабах: Съдът на ООН

Съдиите във висшия съд на Организация на обединените нации споделиха, че Азербайджан би трябвало да разреши на етническите арменци, избягали от Нагорни Карабах по време на азербайджанското военно завладяване, да се върнат по домовете си. < /p>

В решение от петък Международният съд сподели, че предходните етнически арменци би трябвало да бъдат позволени назад и че тези, които са останали там, би трябвало да бъдат държани в сигурност.

Запазете четене

лист от 3 детайла 'Те ни убиха, по какъв начин можем да живеем с тях в мир?' Повече от 80 % от етническите арменци бягат от Нагорни Карабах Борбата сред Армения и Азербайджан ли е за Нагорни Карабах най-сетне завърши? завършек на списъка

„ Азербайджан би трябвало … да подсигурява, че лицата, които са напуснали Нагорни Карабах след 19 септември 2023 година и които желаят да се върнат в Нагорни Карабах, могат да го създадат по безвреден, безконтролен и енергичен метод “, председателстващ арбитър Джоан Донохю сподели.

Азербайджан завладя Нагорни Карабах, който е интернационално приет за азерска територия, откакто победи сепаратистките етнически арменски бойци в светкавична акция през септември. След нападението множеството от 120 000 етнически арменци в района са избягали в прилежаща Армения.


Ереван упрекна Азербайджан в етническо пречистване, до момента в който Баку твърди, че завзема контрола над отцепническа територия, чийто статут е бил оспорван в няколко войни.

Нападението на Азербайджан беше предшествано от повече от девет месеца блокада, която задуши достъпа до съществени артикули за жителите.

Съдът също по този начин съобщи, че Азербайджан би трябвало да подсигурява, че тези арменци, които остават в Нагорни Карабах, „ са свободни от потребление на мощ или заплашване, което може да ги накара да избягат “.

Министерството на външните работи на Азербайджан съобщи в изказване, че „ се ангажира да пази човешките права на арменските поданици на Карабах на равна основа с останалите жители на Азербайджан “.

Но доста избягали етнически арменци показаха подозрения, че ще бъдат в сигурност, в случай че се върнат в анклава, в случай че въобще им бъде разрешено назад, под ръководството на това, което те считат за враждебна мощ.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР