Съдиите в Международният съд на ООН наредиха днес Азербайджан да

...
Съдиите в Международният съд на ООН наредиха днес Азербайджан да
Коментари Харесай

Международният съд заставя Азербайджан да пази арменците в Нагорни Карабах

Съдиите в Международният съд на Организация на обединените нации подредиха през днешния ден Азербайджан да разреши на етническите арменци, избягали от Нагорни Карабах през септември, да се завърнат, както и да резервира останалите арменци в анклава в сигурност, оповестява " Ройтерс ". Това е част от набор от незабавни ограничения за района.

Решението идва, откакто през септември Нагорни Карабах в след десетилетия на омраза сред Баку и Ереван. Военните дейности провокираха към прилежаща Армения.

Ереван упрекна Азербайджан в етническо пречистване и изиска от Международния съд, да издаде незабавни ограничения, ориентирани към отбрана на правата на етническите арменци от Нагорни Карабах.

Според председателстващ арбитър Джоан Донохю Азербайджан би трябвало " да подсигурява, че лицата, които са напуснали Нагорни Карабах след 19 септември 2023 година и които желаят да се върнат в Нагорни Карабах, могат да го създадат по безвреден, безконтролен и енергичен метод ".
 Пашинян чака неотдавнашен мир с Азербайджан
Пашинян чака неотдавнашен мир с Азербайджан

Той се надява на подсилване на мира в Южен Кавказ

Съдът сподели, че Азербайджан би трябвало също да обезпечи сигурността на всички етнически арменци, които към момента живеят в анклава ; те не би трябвало да бъдат подлагани на " потребление на мощ или заплашване, което може да ги накара да избягат ". Освен това Баку би трябвало да рапортува на съда след два месеца, с цел да покаже по какъв начин извършва заповедта.

Представители на Азербайджан уведомиха съда в чуванията през октомври, че ще разрешат връщането на поданици, избягали от Нагорни Карабах, както и че ще пазят всички поданици на анклава в сигурност.

Мерките са част от два конкуриращи се правосъдни разногласието сред Армения и Азербайджан пред Международния съд. Двете страни се упрекват една друга в нарушение на антидискриминационен контракт на Организация на обединените нации. Не е избрана дата за главното дело и не се чака дефинитивно решение по-рано от следващата година.
 Азербайджан чака да договаря скоро с Армения
Азербайджан чака да договаря скоро с Армения

Очаква отговора на Ереван на последните му мирни оферти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР