Съдиите, прокурорите и следователите у нас са 13 323 души,

...
Съдиите, прокурорите и следователите у нас са 13 323 души,
Коментари Харесай

Заплатите в съда започват от 1546 лева и стигат до 4367 лева месечно

Съдиите, прокурорите и следователите у нас са 13 323 души, а бюджетът на правосъдната власт е над 473 милиона лв., написа „ 24 часа ”. За заплати и бонуси от тези пари отиват 61.47% или над 380 милиона лв.. По Съдебния закон минималната заплата, на която почват младшите съдии и прокурори е „ удвоената междинна месечна заплата в бюджетната сфера” или 1546 лв. все още. Възнаграждението, което могат да получат към този момент в края на кариерата си, в случай че са се катерили вярно по стълбицата е над 4300 лв. за тази година.

Съществува цяла система от стъпки и нараствания на парите, която човек би трябвало да проумее, само че която дава при всяко пренасяне и покачване нещо от горната страна. Никак не са зле в правосъдната система и откъм отпуски- по закон почиват 30 работни дни и имат по един спомагателен ден отпуск за всеки 2 години юридически стаж. те имат право и на 1700 лв. за облекло всяка година или по закон две междинни бюджетни заплати за страната.

При пенсиониране или овакантяване на системата също са облагодетелствани- в случай че имат стаж над 10 години, получават по една брутна работна заплата за всяка година в работа на Темида. Проста сметка демонстрира, че в случай че стартират в системата и се пенсионират в нея, имат опция да получат еднократно над 87 000 лв..

За разлика от останалите българи, съдии и прокурори нямат пропуск в
бонусите за Коледа. Преди рецесията взимаха по две месечни заплати вкупом, само че през последните години се задоволяват с 34.28% от главната си заплата.

„ Заплатите на българските магистрати са най-ниски в Европа-над три пъти по-ниски”, разяснява Каролина Неделчева от висшия правосъден съвет. Вероятно по тази причина правосъдните шефове желаеха от финансовия министър Владислав Горанов спомагателни 20 милиона лв., с цел да вдигнат заплатите от 1 ноември с 12%.

За 2016 година пък настояването им е за още 45.1 милиона лв., само че не е ясно дали страната ще им ги даде. /БЛИЦ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР