Съдиите, прокурорите и следователите да имат право да се кандидатират

...
Съдиите, прокурорите и следователите да имат право да се кандидатират
Коментари Харесай

Предлагат съдии, прокурори и следователи да могат да се кандидатират за депутати

Съдиите, прокурорите и следователите да имат право да се кандидатират за изборни длъжности, в това число и за народни представители. Това плануват промени в Закона за правосъдната власт, импортирани от четирима депутати от парламентарната група на " Изправи се, мутри вън ", заяви БНР.

Забраната магистратите да членуват в политически партии остава, новото изискване е те да бъдат издигнати като непартийни или цивилен квоти или да се явяват като самостоятелни претенденти.

Един от вносителите - юрист Николай Хаджигенов, изясни претекстовете пред " Хоризонт ":

" Първо, Народното събрание има потребност от качествени адвокати - съдии, следователи и прокурори. В този миг те са лишени от това си право. И второ - нормата е дискриминационна и противоконституционна ".

Хаджигенов е и измежду вносителите на ремонти в Наказателнопроцесуалния кодекс, които плануват в случай че в досъдебно произвеждане от привличането на несъмнено лице като обвинен по тежко закононарушение са изтекли повече от две години, то да може да изиска преразглеждането му. В тези периоди не се включва времето, през което делото е било в съда. Целта е да не се позволява наказателна принуда против обособени лица, които не могат да се защитят:

" Ако за тежки закононарушения прокуратурата не успее да повдигне обвиняване и да го проверява, значи няма да успее в никакъв случай. И това е ясно за последните 30 години. Представете си Гешев, Цацаров преди него - това по какъв начин наподобява, добре ли е ", попита Николай Хаджигенов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР