Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са изпратили становище до

...
Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са изпратили становище до
Коментари Харесай

Съдиите от ВКС категорично против промените в Закона за съдебната власт

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са изпратили мнение до ръководителя на Народното събрание и до правната комисия към Народното събрание по отношение на измененията в Закона за правосъдната власт.

Върховните съдии изрично възразяват срещу препоръчаните промени на главния организационен закон на правосъдната власт, като сочат четири съображения и упорстват за преосмисляне на импортирания законопроект след наложително публично разискване.

 Без разногласия депутатите трансформираха Закона за правосъдната власт Обновена
Без разногласия депутатите трансформираха Закона за правосъдната власт

На първо четене

Припомняме, депутатите през вчерашния ден без разногласия и с съвсем цялостно болшинство от присъствалите в пленарна зала одобриха измененията на първо четене. Според депутатите измененията целят повишение на гаранциите за самостоятелност и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите, както и унищожаване на всички предпоставки за практикуване на въздействие върху органите на правосъдната власт.

С цел гарантиране на цялостен политически неутралитет на магистратите се предлага лишаване на опцията магистратите да могат да бъдат членове на изборни комисии.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се планува съсловните организации да не могат да упражняват активност друга от тази, ориентирана към отбраната на професионалните им ползи, както и се предлага в такива организации да членуват само лица, които са настоящи магистрати.

Със законопроекта се вкарват промени във финансирането и в метода на образуване на имуществото на сдруженията с идеална цел, основани от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на правосъдните чиновници. С оглед особеностите на тяхната специалност се планува източници на финансиране да бъдат единствено членски импорт, имуществени вноски и дарения от техните членове.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР