Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия

...
Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия
Коментари Харесай

Съдиите избират своите шестима представители във ВСС

Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската гилдия на идващия Висш правосъден съвет. Изслушването на 15-те претенденти минава при относително невисок интерес. От 2198 имащи право на глас съдии на Общото заседание за избор на нови правосъдни кадровици участват единствено 266.

Заради дребното присъстващи Общото заседание стартира с час по-късно, когато отпадна условието за кворум от половината от имащи право на глас съдии. Заради продължителния избор на комисии и техническите проблеми пък до чуването и въпросите към 15-те претенденти се стигна едвам в ранния следобяд.

Процедурата за избор на шестте представители на съдийската общественост в едноименната гилдия на идващия Висш правосъден съвет минава под сянката на неизвестността - ще бъде ли тя допопълнена от депутатите.

Т.нар. политическа квота е 11-членна и се избира с квалифицирано болшинство. Към този миг даже не е коментирано откриването на процедура за нейното попълване.

Днес ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков призна, че тази неизясненост ненапълно демотивира съдиите, само че изрази вяра, че избор идната събота и неделя ще има.

Що се отнася до хипотезата - правосъдната власт избира своите представители в идващия Висш съдебен съвет, само че не и депутатите, той разяснява, че при такова развиване отговор ще се чака от Конституционния съд, който беше сезиран точно от Върховния административен съд поради изтеклите още преди две години мандати на членовете на Съдебния инспекторат.

Конституционните съдии би трябвало да кажат възможно ли е да спре да действа групов държавен орган при приключване на мандата на членовете му, изясни Георги Чолаков.

" Конституционният съд би трябвало да каже какво се случва с групови органи с изтекли мандати. Ако Конституцонният съд каже - мандатът изтича ли, всичко завършва, значи, че на 3 октомври ние няма да имаме Висш съдебен съвет. Много е основно това решение. То е доста основополагащо за мандатността ".
Кои ще са шестимата представители на съдиите в идващия Висш съдебен съвет ще стане ясно идващите събота и неделя.

Съдиите са вторите, които ще го създадат. Миналата събота следователите избраха Петко Петков за член на съвета от своята квота. Този избор обаче е обжалван от един от неизбраните претенденти - Бойко Атанасов, стана ясно през днешния ден, и по тази тъжба ще се произнесе Върховният административен съд.

Източник: БНР
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР