Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на

Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на ...

След протест на съдии Ахладова се съгласи системата на съдилищата да бъде обновена


Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет заради проблеми с въведената преди два месеца Единна информационна система на съдилищата. В писмо те настояват за решаване на проблемите с новия софтуер, който сериозно затруднява работата им. Очаква се възраженията на съдиите да бъдат обсъдени на днешното извънредно заседание на съдебния кадрови орган, информира . 

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени. Магистратите се обърнаха за подкрепа ĸъм пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeтpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия. Адресати на обръщанието на съдиите от Софийския районен съд, освен членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, са и колегите им от страната, съдебните служители и представителите на aдвoĸaтурата. 

"Масово е недоволството от тази система. Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години – нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще трябва да избира между две неща – от една страна е задължен по договор с Европейската комисия да спази сроковете, похарчени са вече над 6 милиона. От друга страна има сериозна опасност по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си. За мен е абсурд ръководител на проект за въвеждане на електронно правосъдие и на електронна система на съдебните дела да бъде прокурор", коментира пред БНР Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд. 

От своя страна, правосъдният министър Десислава Ахладова се съгласи с предложението новата система за управление на делата да бъде спряна и в срок до 18 декември да се отстранят проблемите в нея. Тя допусна, че краткият период на тестване на система е причина да възникват проблеми в най-натоварените съдилища, предаде БТА. 

Представляващият ВСС Боян Магдаличнев изрази мнение, че случилото се донякъде е очаквано, защото в новата единна система има 38 модула и допълни, че вече са направени постъпки за отстраняване на проблеми. Той заяви, че е готов да се срещне с всеки от съдиите, които имат затруднения със системата. 

"Много е трудно публикуването на съдени актове, отнема много време за обработка на документи", коментира съдията от Районния съд в София Стою Згуров. Той изрази мнение, че преработки на системата в гаранционния срок може и да не се случат. И настоя да има по-голяма работна група, в която да участват и магистрати. 

"Една неефективна система може да причини повече вреди, вместо ползи. И затова гласът на съдиите трябва да бъде чут и да бъде оптимизирана системата. Няма как хората да получат бърза и адекватна услуга, ако една система не работи добре", коментира адвокат Стефан Марчев от Софийската адвокатска колегия. 

Източник: manager.bg