Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на

...
Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на
Коментари Харесай

Съдии от Софийския районен съд на протест срещу Единната информационна система на съдилищата

Съдии от Софийския областен съд се събраха пред постройката на Висшия правосъден съвет поради проблеми с въведената преди два месеца с решение на Съвета Единна осведомителна система на съдилищата. В писмо те упорстват за решение на проблемите с новия програмен продукт, който съществено затруднява работата им.

Насрочено е и изключително съвещание на правосъдния кадрови орган. Очаква се на него да бъдат разисквани възраженията на съдиите - освен от най-големия български съд, само че и от други съдилища в страната. Съдиите упорстват, до момента в който проблемите с Единна осведомителна система не бъдат решени, тя да бъде спряна.

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд оповестиха в писмо, че отхвърлят да работят с новата стратегия, до момента в който проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за поддръжка ĸъм " пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия " c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeтpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщанието на съдиите от Софийския областен съд, с изключение на членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, са и сътрудниците им от страната, правосъдните чиновници и представителите на aдвoĸaтурата.

Масово е недоволството от тази система, изясни в предаването „ Преди всички " Емил Дечев, арбитър от Софийския градски съд. Това е трети митинг на съдии пред Висш съдебен съвет за 31 години - нещо извънредно, съдиите стачкуват единствено в крайни случаи, добави той.

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще би трябвало да избира сред две неща - от една страна е длъжен по контракт с Европейската комисия да съблюдава периодите, изхарчени са към този момент над 6 милиона, въпреки това има сериозна заплаха по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си, уточни Дечев пред БНР.

„ За мен е парадокс началник на план за въвеждане на електронно правораздаване и на електронна система на правосъдните каузи да бъде прокурор ", акцентира още Емил Дечев. Според него има „ сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган ".

Членове на Висш съдебен съвет съумяха да образуват болшинство от прокурори, следователи, юрист и съдии от административни съдилища, които в никакъв случай няма да работят с тази нова електронна система. Това болшинство наложи решение на малцинството, което ще работи с новата електронна система за систематизиране на делата, което единствено по себе си демонстрира систематичен недостатък, разяснява Емил Дечев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР