Съдии и прокурори с остри критики към промените в Конституцията

...
Съдии и прокурори с остри критики към промените в Конституцията
Коментари Харесай

КРИТИКИ: Съдии и прокурори срещу промените в Закона за съдебната власт и Конституцията

Съдии и прокурори с остри рецензии към измененията в Конституцията и оферти нов Закон за правосъдната власт. Двете асоциации считат, че промените са противоконституционни и ще имат тежки публични последствия. От Асоциацията на прокурорите упорстват публичното разискване на Закона за правосъдната власт да бъде удължено.

Част от текстовете плануват усилване ролята и самоуправлението на съда, въвеждане на условие за партийна индиферентност за членовете на висшите органи на правосъдната власт, понижаване на пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура, регламентиране на ясни и транспарантни процедури за състезания, кариерно развиване и командироване на магистратите.

" Това е основата, върху която действа нашата страна. И при дребна смяна, без ясна цел на тези устои, може да бъдат реализирани извънредно тежки резултати ", счита Пенка Велинова, арбитър.

" Считаме, че промените, касаещи правосъдната власт, са изрично противоконституционни и второ - налице е заплаха от необратимо накърняване на законните ползи на обществото. Пряко е застрашена независимостта на правосъдната власт ", съобщи Владимир Николов от Асоциация на прокурорите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР