Съден за измама в особено големи размери е сред организаторите

...
Съден за измама в особено големи размери е сред организаторите
Коментари Харесай

Подсъдим за измама е сред организаторите на протестите

Съден за машинация в изключително огромни размери е измежду уредниците на митингите в региона на Благоевград. Александър Стамболийски, ръководител на Синдикалната конфедерация “Съюз на българските транспортни работници”, съобщи пред радио “Фокус” през вчерашния ден: “В момента обмисляме като цяло каква да бъде организацията и тактиката. Ние декларирахме ясно какво желаеме и на какво сме подготвени, и оттук насетне дружно с хората, които са ни дали своят вот доверие, мислим да продължим с тази тактика.”

Какво обаче стои зад името на Стамболийски, на който са “гласували доверие”?

Благоевградчанинът е на 37 години, фамилен, с две деца. Завършил е локалния електротехникум и „ Електроника “ в ЮЗУ, а продължава образованието си в компетентност „ Право “, написа Topnovini.bg.

Работи като водач в страната и в чужбина. Стамболийски е един от учредителите на Съюза на българските транспортни служащи и от година е негов ръководител. Извън биографичната информация обаче, има различен, по-любопитен миг - един от уредниците на митингите сега е обвиняем за машинация в изключително огромни размери, а делото му е в ход.

От информацията по делото излиза наяве, че Стамболийски е упрекнат, че е ужилил с 50 000 лева транспортната компания, в която работил. Това е и повода той да е упрекнат за документно закононарушение. Александър Стамболийски измислил и провел скица за мним превоз на хидроизолационни материали от Белгия, които доставяла компания „ Виго “ ЕООД по поръчка на „ Армормат “ ООД.

Двете сдружения имали един и същи офисв Благоевград, употребили са една компютърна мрежа, държали са хранилища в града и столицата, като отговорник за спедицията бил Стамболийски.

В началото на ноември 2007 година той споделил на притежателя на „ Армормат “ ООД Иван Димитров, че през този месец осъществяването на транспортите ще бъде предоставено не на обичайните спедитори, а на Едноличен търговец „ Любен Василев “, и го уверил, че персонално познава търговеца, който бил доста правилен.

След този диалог предприемачът излязъл в отпуск и когато се върнал, открил, че всички доставки на артикули за компанията от Белгия към този момент били предоставени на Едноличен търговец „ Любен Василев “. Тъй като персонално желал да познава хората, с които работи, Димитров настоял Стамболийски да го запознае с Любен Василев или да му даде негови координати за контакт, само че до запознанство не се стигнало.

Същевременно Стамболийски упълномощил доставките за месеца на други пет транспортни компании, които приели и действително направили транспорта, за което били завършени нужните документи.

Организаторът на митингите в Благоевградско помолил своя другар Димитър Нусков от с. Градево да му уреди фактури от компанията на неговия вуйчо Любен Василев. Тримата се срещнали в ресторант „ Бонита”, където работила Елица, брачната половинка на Д. Нусков, и там били основани осем фактури на обща стойност 50 000 лева След това фактурите били предоставени на основната счетоводителка на „ Армормат “ ООД Жулиета Кантурска. По концепция на Стамолийски парите отишла да вземе от счетоводството Елица, която се показала като служителка в Едноличен търговец „ Любен Василев “, след което му ги предала.

Схемата с фиктивния транспорт лъснала скоро, защото петте компании, които действително доставили стоката от Белгия, почнали да си търсят парите. Собственикът на „ Армормат “ Иван Димитров наредил да бъде осъществена инспекция във компанията, която открила, че транспортите в реалност са осъществени от тези пет компании, а платената сума е 50 000 лева

След като Стамболийски бил оголен, престанал да върви на работа и да дава отговор на телефонните позвънявания. Впоследствие обаче признал предДимитров, че съзнателно е провел мним превоз, като за задачата е употребявал Едноличен търговец „ Любен Василев”, и в края на ноември 2007 година трудовият му контракт с компания „ Виго “ бил преустановен.„ Армормат” ООД се наложило да заплати дължимите суми на действителните превозвачи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР