Съдебно разрешение за използване на СРС срещу депутата Джейхан Ибрямов

...
Съдебно разрешение за използване на СРС срещу депутата Джейхан Ибрямов
Коментари Харесай

СРС-тата срещу Ибрямов са допустими и законни, заяви съдия Руси Алексиев

Съдебно позволение за потребление на СРС против депутата Джейхан Ибрямов в границите на оперативни дейности е възможно и законосъобразно. Това се споделя в мнение на зам.-председателя на Софийския градски съд Руси Алексиев, направено по отношение на поставените голям брой въпроси от публицисти, оповестиха от пресцентъра на съда.

Именно Алексиев е разрешил подслушването на депутата.

Съдия Алексиев показва, че Народното събрание или неговият ръководител, когато то не заседава, издава позволение за събаряне на депутатски имунитет единствено за ангажиране на наказателна отговорност на депутат в границите на формирано досъдебно произвеждане, само че не и за осъществяване на извънпроцесуални дейности.

Когато с използването на СРС не се цели събиране на доказателства, а на оперативна информация, макар че съставляват значително нахлуване в персоналната сфера на всяко едно лице, в това число и такова с депутатски имунитет, точно за което е очакван само и единствено за тях правосъден надзор, не се изисква позволение от Народно събрание. Това е по този начин, тъй като експлоатирането на СРС отвън наказателно произвеждане единствено по себе си не може да докара до ангажиране на наказателната отговорност на лицето с депутатски имунитет. В противоположен случай, в случай че потреблението на СРС против народен представител стартира едвам след свалянето на имунитета му от Народно събрание, тогава този прийом се обезсмисля и разумно не би довел до никакъв резултат.

В мнението си арбитър Алексиев акцентира и че имунитетите на президента и на народните представители значително се разграничават, както по своята същина, по този начин и заради прекомерно другите им функционалности, планувани в Конституцията.

По-рано в ефира на бТВ вътрешният министър Атанас Илков съобщи, че карцерът на Джейхан Ибрямов е легален.  „ За да остане с непрекъсната мярка, значи съдът е намерил задоволително съображение и данни за осъществено от него закононарушение, да го остави в ареста. Аз мисля, че няма позволени престъпления. Още повече - в случай че имаше такива, съдът щеше да ги разпознава и тази мярка нямаше да бъде реалност “, сподели той.

Преди дни стана ясно, че Апелативният съд удостовери най-тежката мярката за неотклонение на Джейхан Ибрямов – „ задържане под стража “. Тя е дефинитивна и не предстои на обжалване.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР