Делото в Оклахома се стреми да блокира откриването на първото публично финансирано религиозно чартърно училище в САЩ

...
Съдебно дело, заведено в понеделник в Оклахома, има за цел
Коментари Харесай

Съдебно дело, заведено в понеделник в Оклахома, има за цел да блокира подкрепата на държавата за първото в страната публично финансирано религиозно училище.

Делото, заведено от Комитета за законодателни действия на родителите в Оклахома, иска от съдия да спре спонсорството, финансирането и откриването на Виртуалното католическо хартирано училище „Свети Исидор от Севиля“.

Това идва, след като Училищният съвет на Оклахома Щат Виртуален Чартър през юни гласува с 3-2 за одобряване на кандидатурата на училището, онлайн държавно училище, което ще се администрира от Архиепископията на Оклахома Сити и Епархията на Тулса.

 Училищният съвет на Виртуалната харта на щата Оклахома изслушва обществените коментари на среща през април. Училищният съвет на Виртуалната харта на щата Оклахома изслушва обществените коментари на среща през април. Дъг Хоук/The Oklahoman/USA Today Network

Републиканският губернатор на Оклахома Кевин Стит аплодира решението на борда по онова време, наричайки го „победа за религиозната свобода и свободата на образованието в нашия велик щат“.

Но главният прокурор на Оклахома Гентнър Дръмонд и други противници заявиха, че решението е противоконституционно и предупредиха, че вероятно ще последват съдебни действия.

„Определящата характеристика на държавните училища в Америка е, че те трябва да приемат и обслужват всички ученици, независимо от произхода, вярванията или способностите на ученика“, се посочва в съдебния иск. „Училища, които не спазват този принцип, отдавна съществуват и имат право да работят, но не могат да бъдат част от системата на народното образование. Разрешаването на друго би променило правната рамка, която Оклахома е изградила, за да управлява държавните училища и да защитава учениците.

St. Isidore няма да бъде отворен за всички ученици, в нарушение на Конституцията на Оклахома, Закона за чартърните училища в Оклахома и разпоредбите на Училищния съвет за виртуални чартърни училища в Оклахома, се твърди в съдебния процес.

Освен това се твърди, че Свети Исидор „е отказал да се съгласи да спазва всички законови изисквания, приложими към чартърните училища в Оклахома, включително забрани срещу дискриминация“.

„В нарушение на Конституцията на Оклахома и Закона за чартърните училища, St. Isidore всъщност ще дискриминира при допускане, дисциплина и заетост въз основа на религия, сексуална ориентация, полова идентичност и други защитени характеристики“, се посочва в делото.

 НАС. Главният съдия на Върховния съд Джон Робъртс очаква пристигането, за да чуе президента Доналд Тръмп да изнесе речта за състоянието на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс очаква пристигането, за да чуе президента Доналд Тръмп да произнесе речта за състоянието на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Лия Милис/Басейн/Гети изображения

CNN се свърза с Образователния съвет на Оклахома, Виртуалния чартърен училищен съвет на Оклахома и Виртуалното чартърно училище Св. Исидор Севилски за коментар относно съдебния иск.

През юни архиепископията на Оклахома Сити заяви, че е „развълнувана“, че Училищният съвет на Virtual Charter School е одобрил молбата му. „Родителите продължават да изискват повече възможности за децата си и ние се ангажираме да им помогнем да ги предоставим“, каза говорителят Ейвъри Холт пред CNN в изявление.

Брет Фарли, изпълнителен директор на Католическата конференция на Оклахома, която се занимава с всички правителствени дела и въпроси, свързани с политиката на двете католически епархии в щата, каза, че поддръжниците на училището са готови да поемат всякакви предстоящи съдебни битки.

„Публичните долари в момента отиват за всякакви религиозни институции, независимо дали са образователни институции под формата на данъчни кредити, ваучери или нещо подобно, но също и болници и всякакви религиозно спонсорирани институции в обществена полза“, каза той в времето.

Ако бъде отворено, предложеното училище ще се присъедини към списък от две дузини чартърни училища в щата, според Министерството на образованието на щата.

Тейлър Ромайн и Елизабет Джоузеф от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР