Съдебно дело, касаещо бездомните хора, което ще бъде разгледано от

...
Съдебно дело, касаещо бездомните хора, което ще бъде разгледано от
Коментари Харесай

САЩ: Важно съдебно дело относно бездомността разбуни духовете

Съдебно дело , касаещо бездомните хора , което ще бъде прегледано от Върховния съд на Съединени американски щати идващия месец, разбуни духовете в страната. То може да има съществени последствия за редица градове, защото през последните години бездомността в страната е достигнала рекордни стойности, написа „ Associated Press “.

През последните дни са били подадени десетки мнения , в това число от Министерството на правораздаването , членове на Конгреса и основни прокурори на разнообразни щати. Те се причислиха към възходящия брой високопоставени чиновници на западни щати и локални управляващи, които показаха позициите си, в които приканват съдиите да анулират спорно решение , произнесено на по-нисша инстанция, което съгласно тях основава съществени спънки при ръководството на приютите за бездомни . През 2018 година 9-ият Окръжен апелативен съд на Съединени американски щати, чиято пълномощия включва девет западни щата, постанови, че е противоконституционно да се санкционират хората, които са „ наложително бездомни “ , за това, че спят на открито, в случай че няма задоволително места в приютите. В решението му по делото, известно под името „ Martin v. Boise “ , се показва, че това би нарушило клаузата за грубо и извънредно наказване в Осмата корекция на Конституцията на Съединени американски щати.

Защитниците на битката за обществена правдивост от дълго време поддържат решението въз основа на убеждението, че бездомността не би трябвало да се криминализира, макар че правозащитни групи като Американския съюз за цивилен свободи към момента не са подали изразили позицията си по делото. От друга страна, доста представители на управляващите настояват, че решението им е попречило да се оправят с внезапното увеличение на броя бездомни хора , които живеят по тротоарите, в парковете и на други публични места.

Според федерален отчет през миналата година броят на бездомните жители в Съединени американски щати се е нараснал фрапантно с 12 % и е достигнал най-високото си записано равнище , защото внезапното повишаване на наемите и намаляването на финансовата поддръжка от страна на страната са довели до недостижимост на жилищата за от ден на ден американци. Около 653 000 души са били бездомни при преброяването през януари 2023 година, което е най-високата цифра, откогато страната стартира да ползва годишно изследване за този дял от популацията по време на преброяването през 2007 година Над половината от хората, наранени от явлението бездомност в страната, са регистрирани в четири щата Калифорния и Вашингтон , които са под юрисдикцията на 9-ия окръг, както и Ню Йорк и Флорида . Според федералния отчет на Министерството на жилищното строителство и градското развиване към 28% от бездомните в страната се намират единствено в Калифорния.

Делото във Върховния съд е сезирано от Грантс Пас – дребен град, сврян в планините на южен Орегон , на който посредством правосъдни решения, базирайки се на делото „ Martin v. Boise “, е неразрешено да ползва локални наредби , които не разрешават спането и построяването на спонтанни лагери в паркове, както и на други места, които се водят държавна благосъстоятелност. Петицията гласи, че Грантс Пас и други градове изпитват компликация да реагират на такива нерегламентирани дейности. Случаят бързо развълнува огромен брой градски, окръжни и щатски чиновници, в това число членове и на двете партии.

В малко ревю , показано в понеделник, за което се акцентира, че не е в поддръжка на нито една от страните, Министерството на правораздаването съобщи, че 9-ият правосъден окръг вярно е постановил, че наредбите, с които се санкционират хората за това, че спят на открито, където няма задоволително място за заслон, са противоконституционни , само че е „ позволил неточност “ , като е постановил, че решението се ползва за всички бездомни хора, защото е нужно да се изисква по-специфично изследване на събитията, касаещи лицата, към които тези наредби могат да бъдат приложени.

„ Съдът отхвърли да реши какво доказателство е належащо, с цел да се откри, че обещано лице е наложително бездомно. Това беше неточност, “, пишат в мнението си чиновници на Министерството на правораздаването, в това число основният юрист Елизабет Прелогар и помощник-главният прокурор по гражданските права Кристен Кларк.

Министерството на правораздаването прикани съдиите да отхвърлят решението на 9-и окръг и да го върнат за преразглеждане от съдилищата от по-ниска инстанция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР