Съдебният спор за лютеницата от Първомай стигна до Съда на

...
Съдебният спор за лютеницата от Първомай стигна до Съда на
Коментари Харесай

Съдебният спор за лютеницата от Първомай стигна до Люксембург

Съдебният спор за лютеницата от Първомай стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това стана, откакто Върховният касационен съд реши да насочи преюдициално питане по делото, което компаниите „ Булконс Първомай “ и „ Консервинвест “ водят към този момент 6 години.

 Виж още

„ Булконс “ е производител на „ Лютеница Първомай “, а „ Консервинвест “ оферираше до неотдавна „ Първомайска лютеница “. През 2014 година „ Булконс “ заведе искове в Софийския градски съд против „ Консервинвест “ на съображение и на няколко към този момент анулирани разпореждания от Закона за марките и географските означения, като искаше да бъде прекратено потреблението на географското обозначение в името на лютеницата на съперника ѝ, както и да ѝ бъде присъдено обезщетение от над 636 000 лв. за пропуснати изгоди.

Тезата на „ Булконс “ е, че тя е записала географското напътствие „ Лютеница Първомай “, а „ Консервинвест “ не е вписана като ползвател, заради което непозволено употребява записаното географско напътствие в продуктите си и заблуждава потребителите.

От своя страна „ Консервинвест “ претендира, че има право да употребява записаните от нея марки, само че също така твърди, че „ Булконс “ не може да търси протекция по националния закон, защото в тази ситуация директно приложение намира Регламент 1151/12 на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз за регистрация на наименования.

Според чл.9 от регламента всяка държава-членка може единствено за несъмнено време да даде отбрана на обещано название на национално ниво и тя е в действие от датата, на която е подадено заявление до Европейската комисия. Тази краткотрайна отбрана пък се приключва или на датата, на която е взето решение за регистрация, или при отдръпване на заявката.

От „ Консервинвест “ настояват, че исковете против нея са неприемливи.

През 2017 година Софийски градски съд отхвърли исковете на „ Булконс “, като одобри, че са неоснователни , тъй като става дума за характерен артикул като лютеницата, а за регистрацията му директно се ползва европейският правилник. Той изисква регистрацията на географски означения за аграрни артикули и храни да се реализират пред Европейска комисия, като правната протекция се дава единствено след регистрацията в Европейски указател на аграрни артикули и храни със предпазени географски означения, която единствено служебно се отразява от Патентното ведомство на България.

Две години по-късно Софийският апелативен съд обаче анулира решението на първата инстанция и почете напълно исковете на „ Булконс “, като осъди „ Консервинвест “ да заплати и над 100 000 лв. разходи. Според САС ограничаването за предявяване на искове по ЗМГО не обгръща висящите каузи, а се отнася единствено за бъдещи. Апелативните съдии одобриха, че географското напътствие е годно записано и българският закон урежда отбраната му.

Според САС европейският правилник не изключва национална правна отбрана. „ Консервинвест “ апелира решението пред Върховен касационен съд и точно по противоречивия въпрос дали в тази ситуация може да има национална отбрана, висшите съдии позволиха касационно обжалване и взеха решение да сезират съда на Европейски Съюз в Люксембург.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР