Съдебният процес срещу бившия министър на околната среда и водите

...
Съдебният процес срещу бившия министър на околната среда и водите
Коментари Харесай

Съдебният процес за водната криза в Перник през 2019 г. започва по същество на 3 май 2022 г.

Съдебният развой против някогашния министър на околната среда и водите Н.Д. за водната рецесия в община Перник през 2019 година стартира всъщност на 03.05.2022 година, реши състав на Специализирания углавен съд в разпоредително съвещание на 14.03.2022 година, оповестиха от пресцентъра на СП.

Съдът одобри, че в хода на досъдебното произвеждане не са позволени процесуални нарушавания, които накърняват правата на обвинените.

Според Специализирана прокуратура от събраните доказателства са налице рационални учредения за извода, че някогашният министър на околната среда и водите в интервала от 01.04.2019 година до 19.11.2019 година вероятно е показал умишлена занемареност, като с дейностите си е довел до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност - вода за питейно-битови потребности от язовир „ Студена “ в размер на 1 025 303 куб. м на стойност 1 901 937,06 лв.. В изискванията на дефицит на питейна вода за жителите на общината е било позволено водоползването за промишлени цели от комерсиалните сдружения „ Стомана Индъстри АД и „ Топлофикация Перник “ АД.

По отношение на някогашния и.д. кмет на община Перник С.К. са събрани задоволително доказателства, които дават учредения за извода за вероятно осъществено длъжностно закононарушение през интервала октомври-ноември 2019 година - откакто е била известена документално от шефа на ВиК-Перник за мощно понижаване на дебита на водоизточниците, не е подхванала дейности (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното произвеждане са разпитани 156 очевидци, направена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Решението на съда в разпоредителното съвещание не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Апелативния профилиран углавен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР