Съдебният инспекторат може да обжалва решението пред ВАССъдийската колегия на

...
Съдебният инспекторат може да обжалва решението пред ВАССъдийската колегия на
Коментари Харесай

Неочаквано! ВСС спаси съдия Мирослава Тодорова от наказание

Съдебният инспекторат може да апелира решението пред Върховен административен съд
Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) избави от наказване за постепенно правораздаване арбитър Мирослава Тодорова.

През февруари тричленен състав с докладчик Красимир Шекерджиев предложи на съдийката от Софийския градски съд да бъде отрязана заплата с 10% за 6 месеца. Колегията обаче не се съгласи. Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков на закрито съвещание е изискал Тодорова да бъде намалена като арбитър в Софийския областен съд за 1 година По време на дебатите било препоръчано и друго наказване за съдийката - " намаление в сан ". След чуването й и няколко отлагания, едно категорично пожелано от шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, през днешния ден кадровиците стигнаха до финала на проблема.

Да бъде намалена за 1 година в Софийския областен съд желаеха 6 членове на Висш съдебен съвет (Георги Чолаков, Драгомир Кояджиков, Боян Новански, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и Вероника Имова), само че с цел да се одобри решение са нужни 8 гласа. Срещу този вид на наказването се оповестиха Панов и членовете на Висш съдебен съвет Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

Не мина и наказването за Тодорова " намаление в сан " с 5 гласа " за " и 8 " срещу ".

Третото предложение било най-леката от вероятните наказания - " забележка ". Него поддържаха единствено 4-ма кадровици - Панов, Пашкунова, Керелска и Дишева.

Тодорова бе изправена на дисциплинарен съд през 2016 година по искане на Инспектората към Висш съдебен съвет за систематични забавяния. Съдебните ревизорите ревизираха цялата работа на Тодорова, когато правораздаваше в Софийския областен съд, и откриха забавяния по стотици каузи. Преди това инспекторите получиха сигнал против съдийката от основния прокурор Сотир Цацаров по отношение на искане на прокуратурата за откриване на банкова загадка. Делото било по реда на Закона за кредитните институции. Съдът е задължен да го реши за 24 ч, само че Тодорова се забавила с месец.

Решението за липса на наказване на съдийката може да бъде атакувано от инспектората пред Върховен административен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР