Процесът на Лори Валоу Дейбел: Съдебните заседатели започват да обсъждат дело на майка от Айдахо, обвинена в убийството на децата си

...
Съдебните заседатели започнаха да разискват в четвъртък след заключителните аргументи
Коментари Харесай

Съдебните заседатели започнаха да разискват в четвъртък след заключителните аргументи в процеса срещу Лори Валоу Дейбел, майката от Айдахо, обвинена в убийството на двете си деца и в заговора за убийството на първата съпруга на съпруга си, според филиала на CNN East Idaho News.

Валоу Дейбъл, която се призна за невинна, е изправена пред доживотен затвор, ако бъде призната за виновна по две обвинения за убийство от първа степен и три обвинения за заговор при смъртта през 2019 г. на децата й от предишни бракове – Тайли Райън, 16, и Джошуа „Джей Джей“ Валоу, 7 – както и Тами Дейбъл, бившата съпруга на Чад Дейбъл, която почина в съня си няколко седмици преди да се ожени за Валоу Дейбъл.

Vallow Daybell също е обвинена в голяма кражба по подозрение за промяна на банкови сметки, за да събира социалноосигурителни обезщетения от името на децата си, след като са били убити, показа обвинителният акт от май 2021 г. Случаят беше обект на документален филм за истински престъпления на Netflix през 2022 г.

„Какво изисква справедливостта за тези жертви? Това изисква присъда по всяко обвинение“, каза прокурорът Роб Ууд от окръг Мадисън по време на заключителните аргументи в четвъртък в Бойзи, Айдахо.

„Трябва да я осъдите“, каза Ууд в съдебната палата на окръг Ада, когато изображенията на децата на Валоу Дейбъл и Тами Дейбъл бяха показани на екрана, съобщи East Idaho News.

Братът на Vallow Daybell, Алекс Кокс, също е обвинен в заговора за извършване на убийствата, според обвинителния акт.

 lori vallow ФАЙЛ 2022 Тони Блейксли/Басейн/Източен Айдахо Новини/AP/Файл

Кокс, който почина през декември 2019 г., застреля и уби отчуждения съпруг на Валоу Дейбъл, Чарлз Валоу, през юли 2019 г. Валоу Дейбъл е изправен пред отделно обвинение в заговор в Аризона за убийството на Валоу.

Чад Дейбъл, който е съден отделно във връзка със смъртта, беше обвинен в две престъпления за заговор за извършване на унищожаване; промяна или укриване на доказателства; и две престъпления за унищожаване, промяна или укриване на доказателства.

Дейбъл не се призна за виновен по обвиненията.

През юни 2020 г. органите на реда откриха останките на доведените му деца в задния му двор в окръг Фремонт, Айдахо.

Хора, които са познавали двойката, която се ожени малко след като децата на Vallow Daybell са били видени за последно през септември 2019 г., ги описват като хора с крайни религиозни вярвания и членове на култ към края на света, според East Idaho News.

Двойката „наистина е подкрепяла и изповядвала религиозни вярвания с цел“ оправдаване или насърчаване на убийствата на децата и Тами Дейбъл, се посочва в обвинителния акт от май 2021 г.

Съдията отхвърля искането за оправдаване на Vallow Daybell

В четириседмичния процес, който започна на 10 април, прокурорите прекратиха делото си срещу Vallow Daybell във вторник, след като призоваха около 60 свидетели, включително десетки служители на реда и агент на ФБР, който получи достъп до iCloud акаунта на Vallow Daybell, филиалите на CNN KIVI-TV и Това съобщи KBOI-TV.

Онлайн акаунтът разкрива хиляди текстови съобщения от Vallow Daybell до нейния съпруг, нейния брат и други, според KBOI-TV.

Размяната на текстови съобщения между двойката обвиняеми изглежда показва предварително обмислен план за убийството на Тами Дейбъл и децата – включително обсъждане на „процента живот, който остава“ на две от жертвите преди смъртта им, каза специалният агент на ФБР Дъглас Харт по време на свидетелските показания.

Останките на Джошуа "JJ" Vallow, 7, и сестра му Tylee Ryan, 16, бяха намерени в имота на втория им баща в Айдахо през юни 2020 г., съобщиха властите. Останките на Джошуа „Джей Джей“ Валоу, на 7 години, и сестра му Тайли Райън, на 16 години, бяха намерени в имота на втория им баща в Айдахо през юни 2020 г., съобщиха властите. Полицейско управление в Рексбург

„Никой тук не мисли, че Лори действително е убила някого, затова е обвинена в заговор“, каза в четвъртък Джим Арчибалд, адвокат на Vallow Daybell.

„Ако я намериш за виновна, това ще върне ли децата? не Ако я намериш за невинна, това ще върне ли децата? Не“, каза Арчибалд, според East Idaho News.

Преди също да прекратят делото си във вторник, защитата направи предложение, наречено правило 29, за да поиска оправдателна присъда, преди делото да бъде предадено на журито.

Адвокатите на защитата твърдят, че няма достатъчно доказателства, които да оправдаят обвиненията срещу Vallow Daybell, според KBOI-TV. Съдия Стивън Бойс отхвърли искането по правило 29 по всички обвинения в четвъртък.

„Тайли, Джей Джей и Тами не могат да ни кажат какво се е случило“, каза Ууд по време на заключителните аргументи, „но телата им го правят.“

Аутопсията на JJ Vallow от юни 2020 г. установи, че детето се е задушило от найлонов плик на главата и тиксо върху устата си, според съдебен патолог. Експертът добави, че Тайли Райън „е починала от убийство по неуточнен начин“.

<стр data-uri="cms.cnn.com/_components/correction/instances/correction-29956a52b7265864d8fc7fc7fbad5524@published" data-editable="текст" data-component-name="корекция" class="correction inline-placeholder" > Корекция: Предишна версия на тази история неправилно посочва семейното положение на Тами Дейбъл с Чад Дейбъл, когато тя е била убита. Те все още бяха женени. Освен това даде грешна възраст за Тайли Райън. Тя е била на 16 по време на смъртта си.

Ерик Левенсън и Ема Тъкър от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР