Либия иска от Ливан да освободи сина на Кадафи в гладна стачка: Длъжностни лица

...
Съдебните власти на Либия официално поискаха от Ливан да освободи
Коментари Харесай

Съдебните власти на Либия официално поискаха от Ливан да освободи един от синовете на дългогодишния лидер Муамар Кадафи поради влошеното му здраве.

Ханибал Кадафи е задържан без обвинение в Ливан от 2015 г. и здравето му се влошава, откакто обяви гладна стачка на 3 юни в знак на протест срещу задържането му без съдебен процес. Оттогава той е бил откарван в болница поне два пъти и е пил само малки количества вода.

Според двама ливански съдебни служители в понеделник либийският главен прокурор Ал-Седик ал-Сур е изпратил искането този месец до ливанския си колега Гасан Уейдат. Длъжностните лица разговаряха с новинарската агенция Асошиейтед прес при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да говорят с медиите.

В бележката от ал-Сур се посочва, че сътрудничеството на Ливан по въпроса може да помогне за разкриването на истината относно съдбата на виден ливански шиитски лидер Муса ал-Садр, който изчезна в Либия през 1978 г.


Той постави въпроса защо Кадафи е задържан и поиска той или да бъде предаден на Либия, или да му бъде позволено да се върне в Сирия, където живееше в изгнание с ливанската си съпруга Алин Скаф и децата, докато не беше отвлечен за кратко и доведени в Ливан преди осем години от ливански бойци, изискващи информация за местонахождението на ал Садр.

Ливанската полиция по-късно обяви, че е заловила Кадафи от град Баалбек в североизточен Ливан, където е бил задържан. Оттогава той е отведен в затвор в Бейрут.

Сега ливанската прокуратура е прехвърлила случая на Захер Хамадех, разследващият съдия по случая на изчезналия ал Садр, който проучва либийското искане.

Изчезването на Ал Садр

Изчезването на ал-Садр през 1978 г. е дългогодишна болезнена точка в Ливан. Семейството му вярва, че той все още може да е жив в либийски затвор, въпреки че повечето ливанци предполагат, че Ал Садр е мъртъв. Той щеше да бъде на 94 години.

Той беше основателят на групата Амал, арабски за „надежда“ и акроним на арабското име на милицията, Ливанските съпротивителни бригади. Групата участва в гражданската война в Ливан от 1975-1990 г. Влиятелният председател на парламента на Ливан Набих Бери оглавява групата.

Повечето от последователите на Ал Садр са убедени, че Муамар Кадафи е наредил Ал Садр да бъде убит в спор за либийските плащания на ливанските милиции.

Либия твърди, че Ал Садр и двамата му спътници са напуснали Триполи през 1978 г. с полет за Рим и предполага, че той е бил жертва на борба за власт между шиитски групи.

Муамар Кадафи беше убит от опозиционни бойци по време на бунта в Либия през 2011 г., превърнал се в гражданска война, слагайки край на четиридесетгодишното му управление в северноафриканската държава.

Ханибал Кадафи, който е роден две години преди Ал Садр да изчезне, избяга в Алжир, след като баща му беше свален от власт и Триполи падна в ръцете на опозиционни бойци. Заминава с майка си и още няколко роднини. По-късно той стигна до Сирия, където получи политическо убежище и остана, докато не беше отвлечен.

Сирийските власти по това време разкритикуваха залавянето на Ханибал Кадафи „от въоръжена банда“ и поискаха той да бъде върнат в Сирия.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР