Съдебните решения, както и всеки акт на публичната власт не

...
Съдебните решения, както и всеки акт на публичната власт не
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: Съдът може да бъде критикуван, но не и с лични нападки

Съдебните решения, както и всеки акт на обществената власт не са и не трябва да бъдат предпазени от рецензии. Нещо повече - медиите имат дълг да насочат публичното внимание всякога, когато властта - правосъдна, изпълнителна и законодателна, работи спорно. Тези рецензии обаче би трябвало да са аргументирани и съобразени с разпоредбите на журналистическата нравственос и професионални стандарти.

Това е част от позицията на Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ) по отношение на продължаващата медийна офанзива от страна на уеб страницата ПИК към арбитър Силвия Хазърбасанова от Софийския областен съд поради постановено от нея решение против изданието по иск на историка Емил Джасим. Във връзка с нападките на уеб страницата, чиито кореспонденти към този момент преследват магистрата в постройката на СРС и пред дома й, първо реагира управлението на съда, а съдийската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС) реши, че ще изготви и одобри декларация. Това ще се случи при започване на идната седмица.

От АЕЖ показват "своето терзание от целенасочената медийна акция " и припомнят, че "не е предпазен и от лична рецензия и представителят на обществената власт - бил той и магистрат, в случай че неговата персона - професионална биография, професионални и персонални обвързаности, кариерно израстване и така нататък, има отношение към коментираните обстоятелства ".

Организацията отбелязва, че серията от изявления в уеб страницата ПИК, който е страна, изгубила делото, блестящо се отдалечава от тези стандарти. "В нито една от изявленията не се подлагат на критика причините на съда по обстоятелствата и правото, а се вършат персонални нападки към съдията, без да се привеждат каквито и да било причини, които биха сложили под подозрение нейното вътрешно разбиране ", написа още в позицията.

От организацията припомнят, че търсенето на отмъщение по правосъден път против изявления е законно и обезпечено право на всеки. "В същото време АЕЖ-България следи каузи против публицисти, изключително в случаите, когато има подозрения, че упражняването на това право може да се трансформира в инструмент за заплашване и цензура ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР