Съдебната сага с бившата кметица стана на лента, пращат я

...
Съдебната сага с бившата кметица стана на лента, пращат я
Коментари Харесай

Филм за затворничката Десислава Иванчева отива в Кан 


Съдебната сага с някогашната кметица стана на лента, пращат я по кинофестивали

Съдебната сага с някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева се трансформира във филм! Режисьорката Дима Пройкова възнамерява да изпрати лентата по редица кинофестивали, в това число и до този в Кан. Това описа сама тя пред кореспондент на " България Днес ", който участва извънредно на предпремиерата на кино лентата.

Лентата споделя за човешката страна на случилото се с ексуправничката на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова след вкарването им в Сливенския затвор за корупция. Иванчева е наказана на 6 година решетки, а Петрова - на 5 година, поради рушвет от строителен бизнесмен.

Усещането на околните им е, че двете са сготвени поради политиката си против презастрояването на квартала. Мнението на сподвижниците им е, че акцията е режисура, а правосъдният развой е нагласен (виж карето - бел. авт.). Това предизвика и режисьорката да направи кино лентата. " Аз съм еколог и тяхната идея ми е драговолно. Надявам се да видят кино лентата по света и да схванат ", споделя Дима Пройкова.


Преди броени дни тя прави предпремиера на творбата си в столичен киносалон. На нея идват доста доближени до Иванчева и Петрова. Главните герои са най-близките им - синът на Десислава Валентин-Александър и майка й Любка, както и брачният партньор на Петрова - Ясен. Всеки от тях влиза във кино лентата, само че водещата роля е поверена на 2-годишното дете на Иванчева. То е заченато инвитро от донор след години несполучливи опити на Десислава да стане майка. Затова избира да даде живот, въпреки и да е самотна майка.

Реални фрагменти са примесени с приказни детайли
Реални фрагменти са примесени с приказни детайли


След вкарването й в пандиза през ноември 2022 година за осъществяване на присъдата грижите за дребното момченце са поверени на старата майка на екскметицата. На баба Любка й се постанова да се трансформира в майка за внука си. Именно за отсъствието на майката е първата част на кино лентата. Житейската драма е показана посредством две писма.

Първото е от Десислава до сина й. В него като приказна самодива му изяснява за какво я няма. Разказва се за царството, наречено " Младост ", където Деси се грижела да има детски градинки и т. н. Е, в един миг обаче в колата й се появило гърне с жълтици, а стражът Гешгамен ги пратил с Биляна в сливенските кули. " Пропуснах първите ти крачки, първото ти зъбче, само че давам обещание да съм до теб за първия учебен звънец ", се споделя в писмото на Десислава до детето й. Трогателният миг просълзява цялата зала.

Второто писмо е от Биляна до майка й Даринка. Възрастната жена е с деменция и лежи изпочупена, когато служителите на реда идват в дома им, с цел да вкарат заместничката в панделата. Когато положението на Даринка се утежнява, от пандиза и прокуратурата отхвърлят да пуснат Биляна да се сбогува с нея. Така старата жена умира, а на щерка й е разрешено да отиде на погребението.

" Всеки ден се упреквам, че се утежни поради мен ", признава Петрова в писмото до майка си. Споделя още, че копнее да може да я прегърне още веднъж жива. Въпреки тъгата е признателна, че в миналото родителката й я е научила на градинарство. Това й е помогнало доста, когато трябвало да копае градинката в Сливенския затвор. Оказва се, че и Иванчева, и Петрова желаят амнистия, че поради присъдата не могат да бъдат със сина си и с майка си.

Реклама

Приказното показване на двете писма се редува с действителни фрагменти от правосъдните зали и документалната галерия за случая " Младост ". " Филмът е изработен без спонсори, а участниците играят безплатно. В интернет към този момент се върти филмовият откъс, само че занапред ще го разпространяваме. Ще се опитаме да го представим на интернационалните фестивали ", споделя режисьорката Дима.

Тя прецизира, че филмът е озвучен на британски език и е с български надписи, с цел да се одобри по-добре в чужбина. Единственият проблем е, че лентата е 27 минути, а в Кан да вземем за пример може да се взе участие с късометражен (до 15 мин.) и дългометражен (над 60 мин.) филм. Сега пред Пройкова стои алтернативата дали да съкрати лентата, или да взе участие да вземем за пример на успореден фестивал в Кан, където одобряват и среднометражни филми.

Искат да ги разпитат в комисията за Нотариуса

Да бъдат изслушани Иванчева и Петрова във краткотрайната парламентарна комисия за инспекция на всички обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса. Затова упорстват доближените им от " Зелен Младост ".


Искането идва, откакто по проблема с частния клуб на посочения за брокер в правосъдната система непрекъснато излизат имена на магистрати. Част от тях съответстват със съдии, прокурори и следователи, работили по процеса и следствието " Младост ". Дали е имало напън над магистрати и изтъргувано ли е крайното решение по делото с присъединяване на разстреляния Божанов - депутатите занапред ще решат дали да откриват.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР