Съдебната реформа остава темата, която ще остане в центъра и ...

Съдебната реформа остава темата, която ще остане в центъра и

Независимостта на съдебната система отговаряла на очакванията

Съдебната реконструкция остава тематиката, която ще остане в центъра и на тези избори. А една от най-коментираните тематики в финалните месеци е има ли потребност от Специализиран съд и прокуратура?

"Ние от 30 години се реформираме и ни би трябвало доста време, с цел да се излекуваме от следващата реконструкция. Категорично от Камарата на следователите сме за това, че такава реконструкция би трябвало, само че би трябвало и социален, професионален спор. Чак в следствие би трябвало да дойде намесата на законодателя ", съобщи ръководителят на Камарата на следователите Петко Петков в "България заран ".

Той напомни, че и при основаването на специализираното правосъдие е имало диспути и в обществото, и в професионалните гилдии за това какви са упованията. "Да не забравяме и че Венецианската комисия даде рекомендация за основаването на такова правосъдие. Нашата страна тогава отговори адекватно на тези препоръки ",.

Специализираното правораздаване е натоварено със свръхочаквания, счита още Петков. Според него е прекомерно рано да се прави разбор на работата и компетенциите му.

"Считам, че съумя в това, което беше заложено като упования в срока, когато беше основано. След като проработи макар че, ние го натоварихме със свръхочаквания и през 2017-2018 година променихме функционалната подготвеност на Специализираната прокуратура и съд, натоваряйки ги с корупционните каузи по високите етажи на властта ", уточни ръководителят на Камарата на следователите.

Според Петков специализираното правораздаване е нужно, и в случай че нещо би трябвало да се дебатира, то е неговата функционална подготвеност. По думите му, в случай че бъде закрито, България няма да може да отговори на упованията на Европейска комисия за работа с Европейската прокуратура.

"Политически акции против специализираното правосъдие се водят от хора, които евентуално имат интерес от закриването му. Считам, че има доста по-настоящи тематики, свързани със правосъдната реконструкция ", подчертава Петков.

По думите му независимостта на правосъдната система дава отговор на упованията.

"Тя е задоволително самостоятелна, тъй че да си върши работата. Самата самостоятелност макар че допуска, че правосъдната система сама не може да действа, а е подвластна от другите системи – битката с корупцията сама правосъдната система не може да я създаде ", безапелационен бе Петков.

Източник: dnes.bg