Съдебната реформа и антикорупционните мерки са сред най-важните стъпки, които

...
Съдебната реформа и антикорупционните мерки са сред най-важните стъпки, които
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Съдебната реформа и антикорупционните мерки не търпят отлагане

Съдебната промяна и антикорупционните ограничения са измежду най-важните стъпки, които България би трябвало да предприеме, с цел да бъде по-силна и обективна страна и да има по-ефективна стопанска система. Проведохме среща със службите на Европейската комисия, в която министърът на правораздаването Крум Зарков показа напредъка по законопроектите, касаещи върховенството на закона в България. Това написа във Facebook вицепремиерът по ръководство на европейските средства.

Навременното приемане на тези закони от Народното събрание ще бъде основно и за втория транш за страната ни по Националния проект за възобновяване и резистентност. Уверен съм, че с министър Зарков ще представим на бъдещите народни представители съответни и работещи решения на проблемите, по които поносим рецензии от години - във връзка с отчетността на основния прокурор, на ефикасен антикорупционен орган, за способстването на медиацията, както и по доста други проблеми.

През миналата година проблемите на България с върховенството на закона бяха измежду най-дългите и сложни преговорни глави по Плана. След няколкомесечни старания със службите на Европейската комисия успяхме да се обединим по отношение на верния метод по всички рецензии, които сме получавали с годините, само че който да бъде използван и по отношение на нашия юридически мир.

Днес министерството на правораздаването, под управлението на министър Зарков, работи интензивно по решаването на тези проблеми. Относно антикорупционния закон ще се резервира концепцията, готова в границите на 47-ото Народно заседание, само че ще се предложат основни промени в метода на конструиране и въвеждането на идея за взаимоконтрол в границите на органа.

Предложенията на министерството следва да бъдат обществено оповестени идната седмица в границите на по-широка полемика. Представителите на Европейската комисия разясниха показаните концепции за законопроекти като мощно окуражаващи, написа вицепремиерът Пеканов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР