Съдебна заповед за издирване, разсекретена в сряда, разкри по-тесни, отколкото

...
Съдебна заповед за издирване, разсекретена в сряда, разкри по-тесни, отколкото
Коментари Харесай

Работилият за Тръмп консултант Манафорт получил заем от 10 млн. долара от олигарх, близък на Путин

Съдебна заповед за търсене, разкрита в сряда, разкри по-тесни, в сравнение с се смяташе преди, връзки сред Пол Манафорт - някогашен началник на предизборната акция Доналд Тръмп, и съветски олигарх с тесни контакти с Кремъл, съобщи Ройтерс.

В писмена клетвена декларация, приобщена към документа от юли 2017 година, сътрудник на ФБР споделя, че е прегледал данъчните заявления на компания, следена от Манафорт и жена му, и от тях се вижда, че съпрузите са получили заем от 10 млн. $ от съветски кредитор, разпознат като Олег Дерипаска.

Искането за обиск на жилището на Манафорт в щата Вирджиния е било почетено и е осигурило основни доказателства за покачване на обвинявания от специфичния прокурор Робърт Мълър против Манафорт като част от следствието му на хипотетичната съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Мълър проверява финансовите връзки сред Манафорт и Дерипаска - магнат в производството на алуминий, прочут с близостта си с съветския президент Владимир Путин.

Дерипаска беше измежду съветските олигарси, на които Съединени американски щати постановиха наказания през април.

Мълър повдигна обвинявания и против Константин Килимник - скришен сътрудник, работил от време на време като медиатор сред Манафорт и Дерипаска.

Прокурорите от екипа на Мълър показват в заведените от тях документи в съда, че Килимник има връзки и с съветски разследващи служби, което Килимник отхвърля.

В клетвената декларация, чието наличие беше разкрито, също така се споделя, че Дерипаска е подкрепял финансово консултантската работа на Манафорт в Украйна първоначално й през 2005-2006 година Цитирана е информация от източник, чието име е заличено, че има данни, че някогашен асистент на Манафорт може да е сътрудничил на следствието.

Във вторник федерален арбитър във Вирджиния нанесе удар на Манафорт като отхвърли настояването му за преустановяване на делото с претекст, че Мълър не е има пълномощия за правосъдно гонене против него.

Срещу Манафорт, който беше отпред на част от кандидат-президентската акция на Тръмп, са повдигнати обвинявания във Вашингтон и Вирджиния, които се простират от скрит план за пране на пари през банкови и данъчни измами до нарушение на условието да се записва като задграничен сътрудник на проруското държавно управление в Украйна.

Манафорт не се признава за отговорен. Делото му във Вирджиния стартира през юли, а това във Вашингтон - през септември.

В разкрития документ се удостоверява, че Мълър е разследвал ролята на Манафорт за образуване на среща на 9 юни 2016 година в Тръмп тауър в Ню Йорк, на която участвал. Срещата е била сред сина на Тръмп - Доналд Тръмп-младши, и съветска адвокатка и самопровъзгасена информаторка на Кремъл, която твърдяла, че разполага с компроматна информация за кандидат-президентката на демократите Хилари Клинтън.
ФБР е търсило информация за всички, участвали на тази среща, в това число и за Арас и Емин Агаларови.

Арас Агаларов е съветски олигарх, непосредствен до Путин, който помагаше на Тръмп-старши в организирането на състезанието Мис Вселена през 2013 година в Москва. Синът му Емин е артист, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР