Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата

...
Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата
Коментари Харесай

Вход свободен: Националната библиотека показва днес тефтерчето на Левски

" Съдбата по този начин е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е непокътнат, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото благосъстояние, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му завещание. Всичко написано от ръката му е значимо и скъпо, само че един-единствен документ ни дава опция да се вгледаме в неговия персонален живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му. "

Това пишат от Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", чиито порти се отварят през днешния ден за свободен достъп от 9 до 14 ч., до изложбеното ѝ пространство, където жителите и гостите на София ще могат да видят от близко истинското Тефтерче на Апостола и да участват на съпътстващите събития, с които ще бъде почетена 180-ата годишнина от рождението на Левски. 

Официалното разкриване ще стартира в 11,00 часа.

Редом с персоналния бележник на Левски, посетителите ще могат да се срещнат с неговата цифрова версия и да се снабдят с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст (КК “Труд ”).

Акад. Антон Дончев ще представи книгата на Захарий Стоянов “Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му ” (издание на Фондация “Трейс за хората ”).

Всички посетители ще могат да прегледат изложбата “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите лични сили ”. Тя е плод на взаимните старания на Министерството на културата, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий ”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ “Св. Климент Охридски ” и Университета по библиотекознание и осведомителни технологии.

В специфични витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната в Библиотеката се завръща и пътуващата ни експозиция “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски ”.

Събитията се организират под патронажа на президента Румен Радев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР