Съдбата на услугата за кратки видеоклипове TikTok в САЩ, където

...
Съдбата на услугата за кратки видеоклипове TikTok в САЩ, където
Коментари Харесай

Бъдещето на TikTok в САЩ е под въпрос – компанията не успя да убеди съдиите да застанат на нейна страна

Съдбата на услугата за къси видеоклипове TikTok в Съединени американски щати, където тя има 170 милиона консуматори към този момент е в ръцете на трима съдии. По време на устните изложби през вчерашния ден те показаха песимизъм във връзка с делото на платформата.

Искът е подаден от юристи на самата TikTok и група блогъри – те се стремят да блокират закон, признат от Конгреса на Съединени американски щати и подписан от президента, който може да докара до блокиране на платформата в страната.

Ищците показаха позицията си пред тричленен състав на Окръжния апелативен съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия. Законът планува изземване на платформата от нейния притежател – китайската компания ByteDance до 19 януари 2025 година. Компанията счита, че тази наредба в действителност е скрито блокиране на услугата – тя ще потисне свободата на словото на блогърите и потребителите на TikTok, както и ще ограничи количеството информация, която може да бъде получавана от американците.

На страната на отбраната бяха представители на Министерството на правораздаването. Според тяхната версия законът съставлява пакет от целенасочени ограничения против сдружение, което съставлява опасност за националната сигурност на Съединени американски щати, защото се допуска, че е подвластно на въздействието на неприятелска страна.

Двама от съдиите в правосъдния състав изслушаха причините, а третият зададе въпроси на представителите на двете страни.

Съдиите показаха подозрения по отношение на целесъобразността от облекчение на ограниченията за влияние върху TikTok – те считат, че разкриването на данните и методите за модериране на наличието от страна на администрацията на платформата е незадоволително. Наборът от ограничения зависи от доверието към самата компания, която държавното управление се притеснява, че е инструмент в ръцете на прикрит задграничен съперник.

Встъпващият в служба арбитър Дъглас Гинсбърг, назначен в състава на съда от президента Роналд Рейгън отхвърли изказванието на юриста на TikTok Андрю Пинкус, че законът е основан, с цел да бъде ориентиран против една-единствена компания. Версията на документа, направена от съдията категоризира фирмите, следени от недружелюбни страни и съответно посочва една, за която има незабавна потребност от предприемане на дейности – въз основа на няколкогодишните договаряния, които държавното управление води и които не са довели до нищо.

Джефри Фишър, който приказва от името на блогърите от TikTok съобщи, че законът може да ограничи присъединяване на американци в основаването на наличие за компании с задгранична благосъстоятелност, в това число Politico, Spotify и BBC.

Съдиите признаха, че Първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, която подсигурява свободата на словото, се ползва за TikTok и притежателя на платформата ByteDance, само че това право не е предмет на обсъждания закон. Представители на държавното управление се пробваха да покажат на съда някои класифицирани документи, чието откриване би могло да навреди на националната сигурност на страната, само че документите по този начин и не бяха показани. Вместо това страните и съдът се занимаваха с въпроси по отношение на степента, в която Първата корекция може да бъде приложена в тази ситуация и по какъв начин да се оцени ролята на задграничния притежател в TikTok.

Кира Спан, различен представител на група блогъри съобщи в брифинг след чуването, че счита платформата за „ минимум цензурирания и най-достоверния източник на информация “. Според нея диалозите, които се водят в TikTok, не се водят в никоя друга обществена мрежа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР