Съдбата на руските части при Лиман, които не можаха да

...
Съдбата на руските части при Лиман, които не можаха да
Коментари Харесай

ВВС: Защо руските войници останаха в Лиман - три версии

Съдбата на съветските елементи при Лиман, които не можаха да се измъкнат от обкръжението, не е забележителна - те неизбежно ще бъдат пленени или убити.

Лиман, който бе високомерен от съветската войска в края на май месец, а от през днешния ден към този момент е върнат под украинско командване, е стратегически значим град и за двете страни.

Предмостието при Лиман дава опция на съветските сили да настъпят от север надълбоко в Донецка област, към Славянск и Краматорск. Освен това контролът над града им разрешава да пресечен автомагистралата сред Славянск и Северск.

За украинската войска завладяването на Лиман отваря оперативно пространство - допустимо е да напредне през открит терен към Сватов със опасността да прекъсне отбранителните линии, небрежно построени от съветските елементи по река Оскол, да блокира значимия път от съветския Валукс по направлението Троицкое-Сватово и да ликвидира новите опорни пунктове, които съветските сили построяват по този път.

Алтернативно е допустимо да се завие на изток и да се доближи Кремена с вероятността да се доближи Северодонецк от северозапад. Важно е също по този начин, че украинските елементи съумяха да завладяват Белохоровка и да доближат подстъпите към Северодонецко-Лисичанската агломерация от запад.

Путин пробва да избави Херсон с нови войски

Руската редакция на BBC изложи три версии за какво съветската войска остана в Лиман:

1. Руска военна неточност

След тежкото проваляне на съветските войски край Харков в съветските патриотични среди се разгоряха разгорещени диспути за това " кой е отговорен ".

В последна сметка съветските пропагандисти стигат до консенсус, че виновността е на локалните командири, които не са подготвили ешелонирана защита и са сложили мобилизирани и доброволци (мобици, съветски жаргон) от Донбас на фронтовата линия,

Възможно е в тази ситуация с Лиман съветските военни командири да са считали, че са се поучили от предходните си неточности, построили са защита по всички правила на военната просвета и са си мислили, че  позициите могат да бъдат удържани даже откакто украинците стартират да затварят клопката си.

Руснаците към момента подценявят бойната подготвеност на съперника и надценяват опциите на личните си войски. А към този момент е прекомерно късно да правят отстъпка. Телевизионният водещ Владимир Соловьов е засегнат от обстановката край Лиман и пита обезпокоително не могат ли да изпратят още елементи, подразделения, да се концентрират огневи и въздушни разследващи срества.

Критикуването, а даже и ругаенето по армията в последно време се трансформира в обичано занятие на съветските пропагандисти, най-важното обаче остава да го вършат безадресно и с обич към съветската войска, с цел да не бъдат подведени под отговорност за клюка и засегнатост.

2. Натиск от страна на Кремъл

След неуспеха да завземе Киев, Харков, Одеса и други огромни украински градове съветското управление формулира като своя непосредствената стратегическа задача надзор над цялата територия на Луганска и Донецка област.

За командирите на съветската войска тази задача означаваше почти същото, което и заповедта на Сталин " нито крачка обратно ".

След това стартира масираната атака в Донбас, по време на която съветската войска употребява тактиката на " вал ", разрушавайки вражеските укрепления до основи с артилерия. В същото време оборудването на дълготрайни укрепени позиции в окупираните територии не дава отговор на задачата на Кремъл - какъв е смисълът да се копаят дълбоки окопи и да се строят железобетонни укрепления, в случай че на идващия ден по този начин или другояче ще им бъде подредено да се придвижат напред.

Докато съветската войска има самодейността, казусът с удържането на превзетите обитаеми места не е толкоз изострен, колкото когато е принудена да се отбранява. Сега обаче обстановката се е трансформирала и съветските войски би трябвало да се пазят в укрепления, доста от които са разрушени от самите тях.

А и не може да се отстъпва. Ако бързото евакуиране от Харковска област към момента може да бъде обяснено с нуждата от " прегрупиране на войските ", то напускането на териториите на Донецка, а в по-дългосрочен проект и на Луганска област наподобява като директно несъблюдение на заповедта на висшия главнокомандващ и може да провокира неговия яд и да докара най-малко до по този начин наречените кадрови решения.

3. Необходимата жертва

Ситуацията край Лиман прилича тази в Мариупол при започване на съветската инвазия в Украйна. Тогава командването на въоръжените сили на Украйна умишлено взема решение да остави огромна формация в града, макар неизбежното ѝ обграждане, с цел да може да отвлече част от настъпващите съветски сили и да даде време за събиране на запаси и подготовка на отбранителни линии на дълъг сектор от фронта.

Руската войска след отстъплението от Харковска област се намираше в сходно състояние - новата отбранителна линия към момента не е построена, запасите, на които може да се разчита от оповестената готовност, към момента не са подготвени, а врагът е цялостен със сили и увереност да настава.

Вероятно изчислението е, че украинската войска ще бъде принудена да забави настъплението си, занимавайке се с формация, която не се е предала, зад тила си и ще изгуби време в нейното обезвреждане. А през това време, може би, обстановката ще се промени и ще има опция да се деблокират войските, обкръжени край Лиман.

Прокремълските блогъри чакат, че с идването на хиляди мобилизирани резервисти на фронта обстановката най-малко да се стабилизира.

 

news.bg
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР